Podignuta optužnica protiv Saše Čađenovića; Specijalni tužilac Crne Gore bio pripadnik kavačkog klana

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore dostavilo je danas podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tužilaštvo je imao zakonsku obavezu da optužnicu podigne do petka.

"Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjelenju za suđenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv okrivljenog specijalnog tužioca S.Č, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije 'Kavački klan', sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka“, navodi se u saopštenju na sajtu SDT-a.

Okrivljenom se stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojedinih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

"Podsećam da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i načelo sudske nezavisnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Čađenoviću je pritvor određen rešenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 11. decembra 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu