Najodlikovaniji australijski ratni veteran kriv za ratne zločine

Najodlikovaniji živi ratni veteran Australije Ben Roberts-Smit dao je otkaz u kompaniji, nakon što je sud utvrdio da je kriv za smrt četvorice Avganistanaca.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK
EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Nakon toga su usledili pozivi da se ukaljanom nacionalnom heroju oduzme prestižna medalja Viktorijinog krsta, preneo je AP.

Roberts-Smit (44), koji se penzionisao iz elitnog australijskog puka specijalne vazduhoplovne službe (SAS) pre jednu deceniju, napustio je posao državnog menadžera "Seven Vest Media" nakon što je u četvrtak izgubio tužbu za klevetu protiv novina koje su ga optužile za nekoliko ratnih zločina.

"Ben je bio na odsustvu dok je sudski proces bio u toku, a danas je ponudio ostavku koju smo mi prihvatili", rekao je danas izvršni direktor firme Džejms Vorburton u petak u mejlu osoblja.

Roberts-Smit se borio da spase svoju reputaciju kroz tužbu za klevetu pred saveznim sudom, otkako je u australijskim novinskim člancima 2018. optužen za niz ratnih zločina, uključujući krivicu za šest protivpravnih ubistava. Sudija je, međutim, u četvrtak odbacio optužbe za klevetu, zaključivši da su članci "u suštini tačni".

Sudija je, takođe, utvrdio da je Roberts-Smit odgovoran za četiri od šest nezakonitih smrti za koje je optužen. Roberts-Smit je i dalje pod istragom australijske policije zbog krivičnog gonjenja za ratne zločine.

Taj bivši vojnik SAS jedinice u martu je postao prvi optužen za ratni zločin počinjen tokom australijske 20-godišnje kampanje u Avganistanu.

Roberts-Smitove kolege iz SAS-a su bile među onima koji traže da on postane prvi dobitnik "Viktorija krsta" u Australiji kome je oduzeta ta najviša nagrada za hrabrost u borbi. Australijska vlada je odbila da komentariše slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu