Srbi i Turci u NATO projektu: Dron koji će imati ključnu ulogu u otkrivanju nuklearnih napada

Iako nije članica NATO-a, Srbija je posredstvom Elektronskog fakulteta u Nišu postala učesnica u NATO programu Nauka za mir i bezbednost.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Program Nauka za mir i bezbednost (Science for Peace and Security Programme) "promoviše dijalog i praktičnu saradnju između država članica NATO-a i partnerskih zemalja na osnovu naučnih istraživanja, tehnoloških inovacija i razmene znanja".

Profesor na Odseku za elektroniku na niškom Univerzitetu Goran Ristić (kao "NATO partner i koordinator na projektu") i njegov kolega, profesor fizike Erkan Jilmaz na turskom univerzitetu "Abant Izet Bejsal" u Boluu (kao NATO direktor na projektu) zaduženi su za projekat izrade sistema za rano upozorenje od nuklearnih napada duž NATO granica.

Kako prenose turski mediji, cilj ovog sistema je da odbrani pogranična područja i utiče na veću bezbednost zemalja NATO-a, a vrednost projekta pod šifrom "NATO SPS-G5974" je 49.800 evra. Planirano je da bude gotov u roku od dve godine, može se pročitati u opisu projekta koji je Severnoatlantski savez prihvatio pre nekoliko meseci.

Prof. Jilmaz i njegov naučni tim iz Turske zaduženi su za proizvodnju senzora.

"Napravili smo simulacije, a završili smo i sa dizajnom. Senzorski deo će biti gotov za oko osam meseci. Druga strana je započela radove na elektronskom kolu. Sistem će biti integrisan u dron koji će stalno prelaziti granice NATO zemalja. U slučaju bilo kakvog krijumčarenja nuklearnog materijala, sistem će moći da ga uoči i identifikuje", rekao je on za tursku agenciju Anadolija.

Dodao je da će sistem imati ključnu ulogu i u otkrivanju nuklearnih napada pre nego što se zapravo i dese.

"U slučaju nuklearnog napada, imaćemo obaveštenje o tome unapred. Moći će da se koristiti kao sistem ranog upozorenja", rekao je profesor.

Tim naučnika i studenata iz Niša trenutno rade na razvoju čitača strujnog kola i softvera koji će biti kompatibilan sa ovim uređajima.

"Sistem će se koristiti za merenje radioaktivnog zračenja i biće od velike važnosti za sve zemlje", objasnio je on ranije "Anadoliji".

Konsultant za projekat iz Irske Aleksandar Jakšić naglasio je da će sistem pomoći da se otkriju svi nuklearni napadi, pa čak i prljave bombe, tj. uređaji za radiološko raspršivanje.

"NATO zemlje moći će da ga koriste lako, što će pomoći da se otkrije svaki nuklearni napad, ili čak prljava bomba i tako uticati na veću bezbednost zemalja NATO-a", rekao je Jakšić.

Projekat je započet pre pet meseci i nije jasno da li će po njegovom završetku Srbija imati ikakvu korist.

Inače, na sajtu programa "Nauka za mir i bezbednost" piše da se njime "daje doprinos naporima NATO-a da projektuje stabilnost i izgradi kapacitete u partnerskim zemljama, pre svega aktivnostima koje se tiču borbe protiv terorizma, sajber odbrane, naprednih tehnologija, energetske i ekološke bezbednosti i suzbijanju hemijskih, bioloških, radioloških, nuklearnih i eksplozivnih opasnosti".

U okviru ovog programa, u poslednjih pet godina finansirano je i sprovedeno više od 200 različitih projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu