Sunak se nada da će uz pomoć Turske i Bugarske rešiti problem

Britanija će pokušati da se uz pomoć Turske i Bugarske izbori sa ilegalnom imigracijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Riši Sunak poziva evropske lidere da taj problem bude glavni prioritet evropskog kontinenta, piše britanski list "Tajms".

Više od milion sirijskih i avganistanskih izbeglica razmišlja da napusti Tursku ove godine nakon zemljotresa koji je pogodio tu zemlju u februaru i nastavka deportacija u Avganistan, navodi britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, preneo je "Tajms".

Očekuje se da će većina pokušati da otputuje u zapadnu Evropu, uključujući i Britaniju.

Granične snage su dobile dokaze da je Turska postala glavno čvorište za proizvodnju "gumenjaka" koje koriste krijumčari ljudi za prevoz migranata preko Lamanša, rečeno je "Tajmsu".

Ovi gumeni čamci se, uglavnom, proizvode u Kini.

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) dobila je zadatak da izgradi bliže veze sa turskim vlastima, kako bi se izborila sa krijumčarskim bandama, iako se ne očekuje formalni sporazum o saradnji.

Sunak će, navodi list, objaviti novo partnerstvo sa Bugarskom kako bi podstakao razmenu obaveštajnih podataka između NCA i bugarske policije o organizovanim kriminalnim grupama koje krijumčare opremu za čamce i ljude preko granice.

Kasko se napominje, Bugarska je postala ključna tačka za ulazak u EU, kako za bande koje dovoze čamce i motore iz Turske, tako i za migrante.

Dauning strit je rekao da će novi sporazum pomoći Bugarskoj da "uništi poslovni model" kriminalaca.

Bugarska granična policija sprečila je 11.000 ilegalnih ulazaka preko granice sa Turskom od januara, što je povećanje od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Sunak je sinoć izjavio da ilegalna migracija predstavlja pretnju bez presedana evropskim granicama.

On će pokušati da ovu temu stavi u fokus drugog samita Evropske političke zajednice koji se održava u Moldaviji, naveo je list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu