Neviđen odgovor Kurtija svima: Razmislite... Ja želim da branim Srbe

"Oni koji govore o sankcijama trebalo bi možda dublje da porazmisle", ovo je poruka Aljbina Kurtija na do sada neviđenu seriju pritisaka na Prištinu.

Izvor: Kossev
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podsetimo, vlasti tzv. Kosova su na udaru oštrih Kritika od kada su kosovske vlasti preko specijalnih jedinica kosovske policije, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva i zapadnih partnera, zauzele opštinske zgrade na Severu i dovele novoizabrane gradonačelnike na posao.

Kurti je ovo kazao u intervjuu za Fajnenšel Tajms, u Bratislavi sa kojim se večeras pohvalio, prenosi KoSSev.

Bilo mu je, kaže, zadovoljstvo da govori neposredno nakon što je predsednica evropske komisije Ursula fon der Lajen na globalnoj bezbednosnoj konferenciji otkrila plan za Zapadni Balkan o približavanju jedinstvenm tržištu.

“Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i finansira fašističku miliciju u severnom delu moje zemlje, te bi možda oni trebalo da dobiju sankcije“, ponovio je još jednom Kurti optužbe na račun Srbije.

KoSSev međutim podseća da je tzv. Kosovo već primilo prvu sankciju – otkazano mu je učešće u Defender Europe 2023, čime se Priština hvalila godinu dana. Zatim je ambasador SAD u Prištini jasno označio kosovskog premijera kao izazivača trenutne krize, stavljajući do znanja da postoji kompromitacija odnosa sa SAD-a.

I državni sekretar Entoni Blinken, odnosno Stejt Department, oglasili su se dva puta, snažno osuđujući jednostran potez, zatraživši hitnu deeskalaciju tenzija.
Ove se reči od petka u kontinuitetu ponavljaju, ali do sada bez rezultata.

“Naivna i pogrešna je“, kaže Kurti za Blinkenova oglašavanja, dok njegov blizak saradnik, predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca dodaje: “SAD ne razumeju poziciju Kosova“.

“Priznajem i znam da kada su u pitanju pristupi, mi imamo malu razliku, ali iskreno, ne osećam da je bilo kakva vrsta sankcija na Kosovu ispravna mera“, kazao je.

Štaviše, Kurti je za Fajnenšel Tajms potvrdio da je u dnevnim kontaktima sa američkim ambasadorom u Prištini.Spreman je i da sa srpskim predsednikom održi sastanak uz posredovanje Brisela.

Pozdravio je čak raspoređivanje NATO trupa, kazavši da i on sam još od prošle godine pozivam da bude više trupa NATO.

Međutim, dok zapadni međunarodni partneri tzv. Kosova, sa najviših pozicija, listom ukazuju na njega kao na odgovornog za pokretanje krize, očekujući da izmesti gradonačelnike na alternativne lokacije i povuče policiju iz opštinskih zgrada, Kurti poručuje: “Konačno se dokazalo koga imamo nasuprot – ekstremiste u maskama koji pale sve što nije srpsko“. Direktno je optužio “kriminalne strukture Srbije Rusije, Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića, te Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića za krizu na Severu“.

Kurti takođe iz Bratislave šalje i poruku kako on “želi da brani sve Srbe na Kosovu“, jer je i sam “veoma patio u životu“ i ne želi “da drugi pate“ i da ne želi da se drugi osećaju da nema ko da ih predstavlja.

“Ja sam njihov premijer takođe”, poručuje Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu