Važan sastanak – razgovor o tzv. Kosovu?

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO sastaće se u Oslu, a na sastanku će biti reči i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

Tema skupa je pristupanje Švedske Severnoatlantskoj alijansi i pomoć Ukrajini, piše Euraktiv.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je optimizam u pogledu pristupanja Švedske zapadnom vojnom savezu dok su SAD pritiskale Tursku da odustane od prigovora uoči današnjeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova.

Neformalni skup ministara spoljnih poslova NATO u norveškoj prestonici drugi je te vrste, nakon što je Nemačka inicirala taj format prošle godine u Berlinu.

Delegacije će se, međutim, ponašati kao da je ovo "formalni" sastanak, izjavilo je nekoliko NATO diplomata za Euraktiv.

Ovaj put će biti drugačije, obećali su - bez govora, bez liste govornika i bez razgovora za okruglim stolom.

Švedska: U ili ne?

Veliki deo pažnje biće usmeren na ponašanje Turske prema Švedskoj, sada kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio još jedan predsednički mandat.

Ovo je bila prekretnica koju su sve NATO diplomate i glavni gradovi čekali da čuju jer je Ankara zadržava svoje odobrenje da izvrši pritisak na Štokholm da sprovede strožije antiterorističke zakone.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je u poseti Švedskoj na putu za Oslo, rekao je da se švedska vlada već pozabavila zabrinutošću Turske.

Iako će turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu biti u Ankari iz domaćih razloga, Stoltenberg je rekao da NATO "radi na tome i sa ciljem da odluka na samitu u Vilniusu" bude zakazana za 11.-12. jul.

"U bliskom sam i stalnom kontaktu s turskim vlastima, kako bih osigurao da Švedska postane punopravna članica što je pre moguće. Ne postoje garancije, ali je apsolutno moguće postići rešenje i omogućiti odluku o punopravnom članstvu Švedske do tada", rekao je Stoltenberg novinarima u Oslu uoči sastanka ministara inostranih poslova NATO radi pripreme za samit.

Ovaj potez prate i drugi saveznici širom evroatlantskog područja, rekli su diplomate NATO dodajući da je cilj da se Švedska dočeka kao punopravna članica na vreme za samit u Vilniusu u julu.

Ukrajina, centar

Za sutra je planirana je radna sesija od tri sata na kojoj će većina vremena biti posvećena podršci NATO Ukrajini i njenom budućem odnosu sa alijansom.

Kako je Euraktiv ranije pisao, članice NATO razmatraju unapređenje formata svojih odnosa s Kijevom, u potezu koji bi trebao proširiti svoj paket pomoći za ratom razorenu zemlju i pokazati političku podršku njenoj kandidaturi za članstvo.

Svaka konkretna mapa puta za pristupanje, međutim, ostaje daleka perspektiva.

Razgovor i o KiM?

Iako ta tema zvanično nije na dnevnom redu, ministri će se verovatno dotaknuti i aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji.

NATO je odlučio da pojača svoje prisustvo sa dodatnih 700 ljudi iz operativnih rezervnih snaga za zapadni Balkan raspoređenih na Kosovu kao deo snaga alijanse na terenu pod nazivom Kfor, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg juče u Oslu.

Stoltenberg je dodao da je Alijansa takođe odlučila da "dodatni bataljon rezervnih snaga stavi u veću pripravnost, kako bi i oni mogli biti raspoređeni ako je potrebno.

Kfor je bio na meti demonstranata na severu Kosova, nakon sukoba koji su izbili.

Stoltenberg je "najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu