Lula da Silva okupio lidere Južne Amerike, pa sve iznenadio...

Predsednik Brazila Lula da Silva organizovao je sastanak lidera južnoameričkih zemalja i pozvao na jedinstvo u odnosima sa Zapadom i ostatkom sveta.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/ANDRE COELHO
EPA-EFE/ANDRE COELHO

Nakon sastanka sa južnoameričkim predsednicima, Lula se na konferenciji za novinare posebno osvrnuo na ulogu i poziciju Venecuele i njenog predsednika Nikolasa Madura, čije se delovanje na Zapadu definiše kao diktatorsko.

"Maduro je deo ovog našeg kontinenta. Njegovo učešće na ovom sastanku je vredno poštovanja. Niko nije dužan ni sa kim da se dogovara. Mi to radimo ovako. Ovde nije sazvan sastanak Lulinih prijatelja. Sastanak Predsednik je pozvan da stvori zajedničku instituciju sa drugim južnoameričkim zemljama“, rekao je Lula.

On je istakao da želi da svet poštuje Brazil, Venecuelu i druge južnoameričke zemlje.

"Uvek sam branio ideju da je svaka zemlja suverena da odlučuje o političkom modelu i o unutrašnjim stvarima. Isti zahtev koji svet postavlja za Venecuelu nije postavljen za Saudijsku Arabiju. To je veoma čudno. Želim da se Venecuela poštuje. "Želim isto za Brazil", rekao je predsednik Brazila.

Lula se tokom sastanka osvrnuo na odnose zemalja Južne Amerike i rekao kako su dozvolili da budu podeljeni.

"Dozvolili smo ideologiji da nas podeli i zaustavi naše napore za integraciju. Napustili smo naše kanale dijaloga i naše mehanizme saradnje i svi smo na gubitku zbog toga", ističe Lula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu