Svi predsednikovi ljudi: Koga će izabrati?

Redžep Tajip Erdogan pobednik je drugog kruga predsedničkih izbora te dobija treći mandat na čelu te zemlje.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Aktualni predsednik osvojio je malo više od 52 posto glasova, a njegov politički rival, kandidat ujedinjene opozicije, Kemal Kiličdaroglu, ove nedelje dobio nešto manje od 48 posto.

Državna izborna komisija službene rezultate drugog kruga trebalo bi da objavi 1. juna, kada bi trebalo da se održi Erdoganova inauguracija.

Nakon toga sledi sastavljanje vlade. Zahvaljujući reformi koja je stupila na snagu 2018., nakon neuspelog pokušaja vojnog puča 2016., turskom predsedniku ne treba zeleno svetlo parlamenta za imenovanje svojih saradnika, što znači da ima više-manje odrešene ruke za formiranje kabineta.

Ipak, postoje neka ograničenja, pa tako poslanici u parlamentu ne mogu imati ministarske dužnosti, a da predsednik ne isprazni njihove fotelje i time izgubi ruke koje su mu potrebne za sprovođenje reformi.

Kako je 16 dosadašnjih ministara 14. maja izabrano za parlament, a Ustav ih sprečava da istovremeno obavljaju ministarsku dužnost, očekuje se da bi Erdogan svoj treći mandat mogao započeti ozbiljnom kadrovskom rokadom, jer nije preterano izgledno da će se biti voljan odreći čak 16 mesta u parlamentu, te će morati vrlo pažljivo i taktički birati s kojim ministrima, po svaku cenu, želi nastaviti da sarađuje.

Analitička kuća Teneo, u tom kontekstu, spominje dosadašnjeg ministra odbrane Hulusija Akara, koji bi mogao da ostane na toj funkciji još pet godina. Podsetimo, Erdoganova Narodna koalicija na parlamentarnim je izborima osvojila 323 od ukupno 600 poslaničkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu