"Ima nuklearnog oružja za sve koji se pridruže ukrajinsko-ruskoj uniji"; Tokajev odbio

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev odbio je predlog svog beloruskog kolege da se pridruži rusko-beloruskoj "Unijskoj državi".

Izvor: Newsweek/M.S.
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tokajev je ponudu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka nazvao "šalom".

Ove izjave su došle nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu objavljenom u nedelju rekao da bi, ako bi druge zemlje želele da se pridruže paktu između Rusije i Belorusije, moglo da postoji "nuklearno oružje za sve".

"Jednog od ovih dana predsednik Republike Belorusije Aleksandar Grigorijevič Lukašenko ponudio je Kazahstanu da se pridruži Saveznoj državi", rekao je kazahstanski predsednik.

"Cenim njegovu šalu. Mislim da za tim nema potrebe jer postoje i druga integraciona udruženja, pre svega Evroazijska ekonomska unija (EAEU)", rekao je Tokajev i dodao:

"Što se tiče nuklearnog oružja, ono nam nije potrebno, pošto smo pristupili Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Kazahstan ostaje "predan našim obavezama prema tim međunarodnim dokumentima".

Rusija je nedavno odlučila da nastavi sa planovima za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji po prvi put od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu