Oglasio se Kurti posle sankcija SAD: "Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da se ''demokratija ne može suspendovati ili držati kao talac''.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

On je to izjavio nakon što su SAD preduzele mere protiv Prištine zbog dešavanja na severu KiM,

Kurti je u video obraćanju na Fejsbuku rekao da je Priština pojačala komunikaciju sa međunarodnom zajednicom i da je smirivanje situacije zajednički cilj, ali je ponovio stav da albanski gradonačelnici opština na severu KiM, uprkos slaboj izlaznosti na izborima zbog bojkota Srba, "i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima" i da imaju punu podršku vlasti u Prištini.

Ocenio je da protest tokom kojeg se napadaju policija i Kfor "nije protest za opštinu, već za vlast" i dodao da se na tzv. Kosovu vlast može dobiti samo putem izbora, a ne nasiljem i zločinom".

Ponovio je i da je tzv. Kosovo "najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu".

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da je otkazivanje učešća tzv. Kosova na vojnim vežbama \'\'Defender Europe 2023", "prva posledica" za vladu u Prištini.

"Za Kosovo su ove vežbe završene. Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmaһ preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu. On nije odgovorio na ove zaһteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije", rekao je Hovenijer novinarima u Prištini.

Hovenijer je rekao i da SAD imaju dva zaһteva za vladu u Prištini - da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz zgrada opština, kao i da povuče policajce iz tri zgrade opština na severu KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu