Ko je Miloš Vučević?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na vanrednoj sednici SNS u Kragujevcu dao predlog da Miloš Vučević bude novi predsednik te stranke.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

On je i izabran za to mesto.

Miloš Vučević, aktuelni ministar odbrane, rođen je 1974. u Novom Sadu, srpski je pravnik i političar, bio je gradonačelnik Novog Sada.

Trenutno je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Osnovnu školu "Vasa Stajić" pohađao je u rom gradu, a potom je završio gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosečnom ocenom 8,84. Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Gradonačelnik Novog Sada je prvi put postao posle izbora za gradonačelnika Novog Sada 2012. godine, da bi bio ponovo izabran na izborima za gradonačelnika 2016. godine, što još od Jovana Dejanovića nikom nije pošlo za rukom, a istorijski treći put je postao gradonačelnik Novog Sada na izborima za gradonačelnika 2020.

Na 4. skupštini Srpske napredne stranke održane 28. maja 2016. izabran za potpredsednika stranke.

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. godine. Iste godine dobija i nagradu "Kapetan Miša Anastasijević", koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu.

Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021.

Dobitnik je priznanja "Bela golubica" u okviru programa "Tesla Global foruma".

Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save drugog stepena.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti.

Ljubitelj je fudbala i sporta.

Oženjen je i ima dvoje dece.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu