Kolaps, sve stoji: Grad napravio potpuni haos, evakuisano stanovništvo, vanredno u pet opština FOTO/VIDEO

Republički hidrometeorološki zavod objavio je da se širom Srbije mogu očekivati pljuskovi sa grmljavinom, osim na severu zemlje, gde će se zadržati suvo vreme.

Izvor: B92, RINA
Podeli
Foto: Depositphotos/jctabb
Foto: Depositphotos/jctabb

Jako olujno nevreme praćeno krupnim gradom i grmljavinom tokom popodnevnih sati zahvatilo je područje čitave Zapadne Srbije, ali i Beograd.

Kako se na snimcima postavljenim na društvenim mrežama može videti, u glavnom gradu zabeležen je i grad.

Grad je ipak najveću štetu napravio na poljoprivrednim usevima u selima kod Užica.

"Grad veličine oraha tukao je duže od deset minuta. Sve je obelelo u nekoliko trenutaka, a najveća šteta je ponovo na malinjacima. Plašimo se da je berba završena, a da nije ni počela. Kakvo je tačno stanje znaćemo kad nevreme prođe i izađemo u voćnjak", kazali su za RINU meštani sela Ribaševina kod Užica.

Usled obilnih padavina izlili su pojedini bujični potoci u selu Karan, a ponovo su poplavljeni pojedini lokalni putevi. Osim okolinu Užica, jak grad opustošio je i sela na planini Kablar kod Čačka.

"Ovo je bila nezapmćena provala oblaka. Grad je tukao skoro pola sata, veličine od zrna kukuruza do ploda trešnje. Dvorište nam je obelelo kao da je pao sneg. Najveća šteta je verovatno na malinama, one su sad skoro pa pred branje. Već satima nemamo struje", rekla je Mira Starčević iz sela Vrnčani na Kablaru.

Protivgradni stelci su delovali sa svih protivgradnih stanica i ispaljen je veliki broj raketa. Na taj način pričinjena šteta od grada je bar malo ublažena.

Nevreme je oštetilo veliki broj lokalnih puteva na teritoriji opštine Lučani, u mestu Tučkovo voda se izlila preko glavne magistrale koja vodi ka Požezi što je dovelo do kolapsa u saobraćaju.

Na ulazu u Novu Varoš velika stena se odvalila i pala na kolovoz.

Grad "tukao" Kopaonik

Foto: Rina
Foto: Rina

Najavljeno nevreme tokom ranih jutarnjih sati pogodilo je područje Kopaonika i okolnih mesta. Kiša koja se ubrzo pretvorila u jak i krupan grad zasuli su i sam centar ove popularne planine.

"Grad veličine lešnika tukao je sve redom dvadeset minuta, ljudi su trčali da morali da se sklanjaju u obližnje lokale. Nebo se samo odjednom zacrnelo i počelo je da tuče, niko nije očekivao da će nevreme i jak grad potrajati skoro pola sata", kazao je za Rinu Miladin iz Čačka koji se u trenutku nevremena nalazio na Kopaoniku.

On je dodao da je grad ovog intenziteta na pojedinim mestima napravio materijalnu štetu na poljoprivrednim kulturama ali i na objektima.

Snažan pljusak zabeležen je i u Raškoj.

Velika količina padavina pogodila je ovaj grad i zadržala se na kolovozu otežavajući saobraćaj.

Grad veličine graška obrušio se na Smederevsku Palanku, ali i Požegu.

Vanredno u pet opština

Usled obilnih padavina praćenih jakim gradom u selima u okolini Užica pričinjena je velika materijalna šteta. Izlili su se bujični potoci i potopljeni lokalni putevi. Zbog ove teške situacije hitno je sazvana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

"Izdata je Naredbu o proglašenju vanredne situacije na teritoriji MZ Karan, MZ Ribaševina, MZ Lunovo Selo, MZ Trnava i MZ Gostinica zbog posledica poplava, nastalih izlivanjem vodotokova usled obilnih padavina dana 26.5.2023. godine", potvrđeno je za RINU.

Nevreme ni ovaj put nije zaobišlo malinjake, a grad je veliku štetu pričinio upravo na plodovima ovog voća koje uskoro dolazi na berbu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, evakuisali su sedam osoba, od kojih u mestu Karan tri odrasle osobe i dvoje dece, koja su usled izlivanja potoka nakon obilnih padavina ostala zarobljena u kući, kao i dve osobe iz zaglavljenog vozila u Čačku, navodi se u saopštenju MUP-a.

Grad tukao i u Mladenovcu

Sve stoji kod Jagodine

Saobraćaj na auto-putu kod Jagodine trenutno je u zastoju zbog grada. Kako se vidi na snimku, vozila u trakama u oba smera stoje, dok grad nemilosrdno tuče.

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja i veoma obilnih pljuskova u naredna dva sata očekuje se na širem području Šapca, Lazarevca, Sremske Mitrovice, na južnom obodu Beograda, na području Aranđelovca, Kraljeva, ali i širom centralne i zapadne Srbije, Šumadije, Kolubarskog okruga, Srema, Mačve, Podrinja i na istoku i severoistoku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu