Bajden čestitao Milatoviću: "Ohrabrujem Vas..."

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je crnogorskom kolegi Jakovu Milatoviću stupanje na predsedničku funkciju, prenela je danas RTCG.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Kiyoshi Ota / POOL
EPA-EFE/Kiyoshi Ota / POOL

''Čestitam Vam na izboru za predsednika Crne Gore. Radujem se unapređivanju bliske saradnje naše dve države, podršci Crnoj Gori na njenom putu integracija u Evropsku uniju, i proširenju naših sigurnosnih i ekonomskih veza'', napisao je Bajden.

Naveo je da Milatović preuzima dužnost ''u trenutku velikih izazova, kada je surovi rat Rusije na Ukrajinu uzdrmao mir u Evropi".

''Posvećenost Crne Gore u pružanju humanitarne i bezbednosne pomoći Ukrajini, javna osuda ruske agresije i usklađenost sa sankcijama EU ka Rusiji, kao i prihvatanje izbeglica iz Ukrajinem, predstavljaju model solidarnosti i regionalnog liderstva'', poručio je Bajden.

On se osvrnuo i na, kako je istakao, doprinos Crne Gore u osnaživanju istočnog boka NATO-a, što pokazuje, prema njegovim rečima, posvećenost Crne Gore NATO savezu.

''Nastavak naše saradnje u susret izazovima koji su pred nama, osnaživanje veza između Crne Gore i SAD, zajedno sa NATO saveznicima i evropskim partnerima je značajnije nego ikada do sada. Izbori u Crnoj Gori su još jednom pokazali da Vaši građani žele ulazak Crne Gore u Evropsku uniju kako bi obezbedili bolju budućnost za svoju zemlju. Ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak kako biste ubrzali usvajanje i sprovođenje reformi neophodnih za članstvo u EU'', naveo je Bajden.

Američki predsednik je istakao da će SAD nastaviti da blisko sarađuju sa Milatovićem, dok država ''ide napred ka dostizanju ovog važnog cilja'', i istovremeno jača ''multietničku'' demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu