Oglasila se dr Ranka Radulović posle pritužbi na njenu seansu u školi "Vladislav Ribnikar"

Dr Ranka Radulović dala je izjavu posle optužbi da je samo dva dana nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" držala seansu sa decom bez znanja roditelja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Njenu izjavu prenosimo u celosti.

"U školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu sam hitno poslata u petak 05. maja 2023. sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, u cilju pružanja prve psihijatrijske pomoći, deci, roditeljima i nastavnicima.

Dobila sam konkretan zadatak da u 13h budem prisutna na nastavničkom veću. Tom prilikom sam odgovarala na stručna pitanja zaposlenih, od kojih su neki imali potrebu da govore o svojim osećanjima.

Tada je dogovoreno da nakon sastanka nastavničkog veća, napravim grupu sa zaposlenim koji imaju potrebu da dodatno razgovaraju sa mnom.

U 15h na hodniku vidim grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču, a u stanju velike potrešenosti. Učenici su došli u školu po svoje stvari, prvi put nakon masovnog ubistva.

Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara, pomislila sam da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija. Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili.

Njihove roditelje nisam videla u blizini.

Na početku grupnog sastanka saznajem da je to deo učenika 7-2, ali je bilo i učenika i iz drugih razreda. Na grupi su od nastavnog osoblja učestvovali psiholog škole, nastavnik geografije, razredna 7-2 i opserver, mlađa koleginica sa Klinike za psihijatriju, koja je bila đak te škole.

Cilj sastanka je bio da se učenici i nastavnici smire.

Učesnici su imali potrebu da rekonstruišu događaj i međusobno podele osećanja. Učenici koji su imali osećanje krivice „preživelih“ su to verbalizovali i dobili su moju i grupnu podršku.

Tokom sastanka sa učenicima i nastavnicima je pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećanjem na pokojnog učenika A. Č., koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima. Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole.

Grupa je uspešno završena jer su svi učesnici pokazivali normalne reakcije žalovanja, koje su se razlikovale u stepenu ispoljavanja.

Posle grupe sam, istog dana, prema dogovoru napravljenom za vreme nastavničkog veća, nastavila da pomažem grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici Ministarstva prosvete i predsednik Saveta roditelja.

Sve što sam uradila za školu "Vladislav Ribnikar", ljude povezane sa njom i za struku, pacijente i građanstvo tokom 32 godine radnog staža je bilo u najboljoj nameri i stručno utemeljeno", navodi se u njenoj pisanoj izjavi.

Naložen nadzor

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja naložilo je vanredni inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Nadzor je naložen nakon što je Slobodan Negić, otac ubijene devojčice u OŠ "Vladislav Ribnikar" izjavio da je doktorka Ranka Radulović samo dva dana nakon masakra u toj školi držala seansu sa decom bez znanja roditelja.

Negić je izneo tvrdnje da su održane "mračne psihoterapijske seanse" sa decom koja su tog dana došla u školu da pokupe svoje stvari a tokom kojih je prim.dr Radulović deci puštala narodnu muziku i navodila ih da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih ubijenih drugara i drugarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu