Ukinuta ograničenja: Kraj i u SAD?

Sjedinjene Američke Države su danas ukinule ograničenja uvedena tokom pandemije virusa korona, poznata pod nazivom Član 42.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Njime je bio onemogućen ulazak u zemlju mnogim migrantima na granici sa Meksikom.

Istovremeno, ukinuta ograničenja su zamenjena novim pravilima o azilu namenjenim odvraćanju ilegalnih prelazaka, prenosi Rojters.

Broj migranata koji su uhvaćeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice povećao se prošlih nedelja, a poslednjih dana premašuje brojku od 10.000 dnevno.

Američki pogranični gradovi teško uspevaju da se nose sa tim prilivom ljudi, da im pruže smeštaj i obezbede transport do drugih lokacija, što je ponegde dovelo do haotičnih scena.

Prema pojedinim procenama, oko 150.000 ljudi čeka na ulazak u SAD, piše Glas Amerike.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je u četvrtak da veliki broj već pokušava da predje granicu u nekim područjima i poručio da će biti vraćeni, jer američke granice "nisu otvorene".

On je upozorio da nova pravila azila znače oštrije posledice za migrante koji prelaze ilegalno granicu, koji, ako budu uhvaćeni, mogu biti deportovani i, ako nemaju osnova za azil, može im biti zabranjen ulaz u SAD na pet godina.

Otkad je Džo Bajden preuzeo funkciju predsednika Sjedinjenih Država u januaru 2021. godine, zabeležen je rekord u hapšenju migranata koji su ilegalno prešli granicu.

Ovonedeljno istraživanje Rojtersa i Ipsosa pokazalo je da samo 26 odsto ispitanika podržava način na koji se Bajden suočava sa imigracijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu