Vojska Srbije prekida moratorijum; Prvi na redu "Platinasti vuk" i SAD

Vojska Srbije održaće ove godine vojnu vežbu "Platinasti vuk" sa pripadnicima Vojske SAD i zapadnim partnerima.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Time će biti prekinut moratorijum učešća u bilateralnim i multilateralnim vežbama sa svim partnerima, uveden nakon početka rata u Ukrajini, piše danas Istraživačko-izdavački centar Demostat.

Srbija je krajem februara 2022. godine donela odluku, u skladu za zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost i polaska od principa vojne neutralnosti, donela odluku da Vojska Srbije do daljnjeg prekine sve vojne vežbe sa stranim partnerima, i sa istoka i sa zapada.

Vojska Srbije je u međuvremenu održavala vojne vežbe, ali ne sa stranim partnerima, tako da će "Platinasti vuk", kako navodi Demostat, biti prva multilateralna vojna vežba od kada je izbio sukob u Ukrajini.

Aktiviranje međunarodnih vojnih vežbi 23. marta pomenuo je i viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, kada je na Tviteru zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u Ohridu, ali i na "ponovnom angažovanju sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama" uz natpis "#PlatinumWolf".

Prema pisanju Demostata, u interesu Vojske Srbije je da poveća interoperabilnost svojih jedinica, ali se održavanje vojnih vežbi sa zapadnim partnerima "može čitati i kao jasan pokazatelj za koji pravac se Srbija odlučila".

Taj centar navodi da je pokazatelj tendencije bio je i odlazak načelnika Genralštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića početkom februara u Vašington, gde se sastao i sa načelnikom Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD generalom Markom Milijem.

Na sastancima je, kako je tada saopšteno, razgovarano o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i izazovima u regionu, kao i o bilateralnoj saradnji Srbije i SAD.

Demostat podseća i da će ove godine srpski vojnici prvi put učestvovati u multinacionalnoj misiji koja nije pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, na Sinaju u misiji Egipta i Izraela, uz učešće i moderiranje SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu