Rusi unapređuju sajber ratovanje: Procurile informacije o grupi "Vulkan"

Britanski Gardijan danas je objavio procurele ''Vulkan fajlove'', koji svedoče o planu rada na jačanju sposobnosti Rusije za sajber ratovanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/HAYOUNG JEON
EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Navodi se da hiljade stranica tajnih dokumenata, koje je dostavio anonimni uzbunjivač, besan zbog rata Rusije u Ukrajini, svedoče o hakerskim aktivnostima koje datiraju od 2016. do 2021. godine, i da su takva "curenja" iz Moskve izuzetno retka.

''Zbog događaja u Ukrajini odlučio sam da ovu informaciju objavim. Kompanija 'Vulkan' radi loše stvari, a ruska vlada je kukavička. Ljut sam zbog invazije na Ukrajinu i strašnih stvari koje se tamo dešavaju. Nadam se da možete iskoristiti ove informacije da pokažete šta se dešava iza zatvorenih vrata'', naveo je uzbunjivač.

Objavljeni su mejlovi, interni dokumento, planovi projekata, budžeti i ugovori, koji nude uvid u sveobuhvatne napore Kremlja u sajber-sferi, u vreme kada se vodi rat protiv Ukrajine. Gardijan navodi je rad kompanije povezan sa Federalnom službom bezbednosti (FSB), domaćom špijunskom agencijom i drugim operativim i obaveštajnim agencijama.

Jedan dokument povezuje alatku "Vulkan" za sajber napade sa zloglasnom hakerskom grupom "Sandvorm", za koju je američka vlada tvrdi da je dva puta izazvala nestanak struje u Ukrajini, poremetila Olimpijske igre u Južnoj Koreji i pokrenula NotPetia, ekonomski najrazorniji malver u istoriji. Navodi se da taj alat, pod kodnim imenom Scan-V, pretražuje internet u potrazi za ranjivostima, koje se zatim čuvaju za korišćenje u budućim sajber napadima.

Drugi sistem, poznat kao Amezit, predstavlja plan za nadzor i kontrolu interneta u regionima pod ruskom komandom, a omogućava i dezinformacije putem lažnih profila društvenih medija. Treći sistem koji je izgradio "Vulkan", Cristal-2V, program je obuke za sajber operativce o metodama potrebnim za rušenje železničke, vazdušne i pomorske infrastrukture. Gardijan navodi da je poznato da su ruski hakeri više puta gađali ukrajinske računarske mreže.

Pojedini procureli dokumenti sadrže ono što se čini kao ilustrativni primeri potencijalnih meta, pa tako jedan dokument sadrži mapu koja prikazuje tačke širom SAD, a drugi sadrži detalje o nuklearnoj elektrani u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu