Osveta. "Putinov čovek" likvidiran? FOTO

Prema izveštajima, jedan od najozloglašenijih Putinovih komandanata, potpukovnik Dmitrij Lisicki, poginuo je.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL
EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL

Postoje razne priče o njegovoj smrti. Ukrajinci kažu da je 'likvidiran' iz osvete za pokolj stotinu svojih vojnika prilikom povlačenja iz tzv. "Ilovajskog kotla" 2014.

Ruski izvori, međutim, kažu da je sam Lisicki oduzeo život lovačkom puškom u kuhinji svog doma u Sevastopolju, jer je bio depresivan zbog rata u Ukrajini.

Lisicki, odlikovan najvišim ruskim odlikovanjima, uključujući i Orden heroja Rusije, bio je komandant 1. desantno-jurišnog bataljona u sastavu 247. puka.

O njegovoj smrti prvi je izvestio ukrajinski novinar Juri Butusov, koji tvrdi da su kijevske snage "ponovo napale Ilovajsk dok su likvidirali Dmitrija Lisickog", piše Dejli mejl.

Njegov puk je pretrpeo "teške gubitke" dok se Rusija povukla iz Harkova prošle godine, a "likvidacija Lisickog će ozbiljno oslabiti vojnu spremnost puka", tvrdi Butusov.

S druge strane, ruski izvori kažu da je telo Dmitrija Lisickog pronađeno u njegovom stanu u Sevastopolju.

Kolege kažu da je Lisicki nedavno bio veoma uznemiren zbog svog "iniciranja nezakonitih poteza protiv vojnog osoblja“ tokom rata u Ukrajini. O kakvim primedbama je reč, nije precizirano.

366 poginulih vojnika

"Ilovajski kotao" se odnosi na ubistvo najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca tokom njihovog povlačenja iz okruženja u Donjeckoj oblasti 2014. godine.

Lisicki je komandovao ruskim bataljonom optuženim za napad na Ukrajince tokom dogovorenog prekida vatre koji je trebalo da omogući mirno povlačenje.

Ali Lisicki je navodno dao naređenje da se puca na Ukrajince čim su izašli na čistinu. Pored 366 poginulih vojnika, 450 je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Putin ga je odlikovao 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu