Katastrofalna greška Bajdena – to je ogroman rizik za SAD

Američka vlada pravi "ogromnu stratešku grešku" umanjujući važnost brzog širenja rusko-kineskih veza.

M. J.Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Yuri Gripas/ABACA / POOL
EPA-EFE/Yuri Gripas/ABACA / POOL

Na to je upozorio Majk Pompeo, koji je bio državni sekretar zemlje za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Savez između Moskve i Pekinga "možda je prisilno venčanje, ali oni su i dalje u braku", rekao je Pompeo za Foks njuz u sredu.

"Čuti kako Bela kuća ovo umanjuje kao da je beznačajno ili nevažno je ogromna strateška greška", dodao je on.

Pompeo, koji je govorio nekoliko sati nakon što je kineski predsednik Si Đinping završio značajnu posetu Moskvi, gde je potpisano više sporazuma, naglasio je da Kina od Rusije "nabavlja energiju po sniženoj ceni".

"Razmislite o tome. Američke proizvodne kompanije danas plaćaju pun transport za energiju, a Kinezi dobijaju popust od 15,20% na svaki barel nafte, što im omogućava da nastave da bacaju svoje proizvode ovde u Americi", objasnio je on.

Bivši državni sekretar je takođe tvrdio da "barem za danas, Komunistička partija Kine gotovo sigurno pruža smrtonosnu pomoć Ukrajini".

Očigledno je mislio na ruske snage koje se bore protiv Ukrajine, a ne na sam Kijev. Oružje za Ukrajinu obezbeđuju SAD i njeni NATO saveznici, zajedno sa sredstvima, obaveštajnim podacima i obukom za trupe.

Peking je ranije demantovao tvrdnje da isporučuje ili planira da isporučuje oružje Moskvi usred sukoba sa Kijevom, nazivajući takve navode Vašingtona "lažnim".

Rusija je takođe insistirala da se u svojim vojnim operacijama oslanja na lokalno proizvedeno oružje.

"Sada je Bajdenova administracija zakazala. Dozvolili su Rusima i Kinezima da se udruže na ovaj način i to predstavlja ogroman rizik za SAD i svakog građanina", nastavio je Pompeo o grešci Bajdenove administracije koju smatra katastrofalnom.

Komentarišući posetu Si Đinpinga Moskvi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da ne veruje da postoji savez između Moskve i Pekinga, ponovivši svoju raniju sugestiju da je to samo "brak iz interesa".

Ruski predsednik Vladimir Putin u Siju vidi "potencijalnog podržavaoca", ali "videćemo da li će to rezultirati nečim", primetio je Kirbi tokom brifinga u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu