Kadirov: A da im pokažemo kako je to

Lider Čečenije Ramzan Kadirov predložio je da se na teritorijama zapadnih zemalja demonstriraju posledice zagađenja uranijumom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Velika Britanija skoro da se hvali time što želi da isporuči Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom. Čak su uspeli da 'smire' sve – kao, to nije radioaktivni uranijum. Bilo kako bilo, ali u Rusiji ima hiljadu puta manje takvih budala koje se ne razumeju u svojstva teškog metala", napisao je Kadirov na Telegram kanalu.

"Neću podsećati na posledice upotrebe takve prljave municije, ali smatram da zemlje koje su neprijateljski raspoložene prema Rusiji ne bi trebalo ni 'u' od uranijuma da kažu. Kad bi jednom pokazali Zapadu na njihovim teritorijama posledice kontaminacije uranijumom, želja da se govori na tu temu bi nestala sama od sebe“, napisao je još Kadirov.

Kako je dodao, Zapad, Evropska unija, NATO i "druge slične kriminalno-terorističke zajednice“ iznose nove ideje koje imaju za cilj da "zabibere Rusiji i usmrte više Ukrajinaca“.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London, pored slanja eskadrile borbenih tenkova "čelendžer 2“, u Ukrajinu takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom. Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije "Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu