Ovo je groblje projektila VIDEO/FOTO

Ukrajina je napravila groblje projektila, koje namerava da upotrebi kao dokaz za počinjene ratne zločine.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Exclusive Dn/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Exclusive Dn/Shutterstock

Tokom prvih meseci ruskih udara na Ukrajinu delovi ispaljenih granata i drugih projektila bili su ostvaljeni tamo gde su i pali, po zgradama, ulicama, pkolama… ali su ih sada Ukrajinci sakupili i zaveli u katalog.

U predgrađu Harkiva napravili su “groblje projektila” koje je ograđeno žicom i pristup mu je zabranjen.

Lokalni i vojni zvaničnici skupljali su projektil po projektil, i u saradnji sa tužilaštvom napravili registraciju svega što je sakupljeno, što je potom zavedeno i u katalog.

Na “groblju projektila” sada već leži preko 1.000 eksplozivnih naprava, delova različitih granata, mina.. na terenu veličine polovine fudbalskog igrališta.

“Ovo mesto je napravljeno s namerom da sakupi dokaze o počinjenim ratnim zločinima”, rekao je Dmitro Čubenko, portparol harkivskog tužilaštva.

“Sve ovo što smo našli, našli smo u gradu Harkivu, ali I to je samo pola od onoga što je ispaljeno na nas”, dodao je on.

Britanski Gardijan prenosi da je oko 95 odsto prikupljenih projektila ispaljeno sa višeraktenih bacača, uključujući i sisteme “Smerč”, koji se mogu koristiti i za ispaljivanje klaster bombi koje su zabranjene još od 2008.

Prema rečima Čubenka, projektili su obeleženi brojevima koji otkrivaju ne samo proizvođača, već još mnogo toga, a ponekad i ime jedinice kojoj su dodeljeni.

Tako se, navodno, došlo I do imena jednog ruskog generala čiji identitet se ne otkriva zbog istrage o zločinima, a koji je, takođe navodno, izdao naređenje da se ispali 100 raketa na harkivski Institut za fiziku i tehnologiju, u kom su se izvodila nuklearna istraživanja u sovjetskoj eri.

Čubenko je Gardijanu rekao da bi posledice tog napada bile nesagledive jer su Rusi znali za nuklearni istraživački reaktor koji se nalazi u Institutu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu