Amerika i Kina na korak do sukoba? "Odlično znaju šta ćemo uraditi"

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da odnosi Vašingtona i Pekinga nisu oslabljeni američkim obaranjem kineskog balona.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/NG HAN GUAN / POOL Pool Photo
EPA/NG HAN GUAN / POOL Pool Photo

Obraćajući se novinarima ispred Bele kuće, Bajden je rekao da je odmah osetio da balon treba da bude spušten čim bude zgodno.

Upitan da li je incident oslabio odnose između Vašingtona i Pekinga, Bajden je odgovorio ne, rekavši da su jasno stavili do znanja Kini šta će da urade.

"Oni razumeju našu poziciju, mi nećemo odustati“, rekao je Bajden. On je tvrdio da su uradili pravu stvar i da nije reč o slabljenju ili jačanju, već o realnosti.

Kina je juče saopštila da je obaranje balona ozbiljno narušio odnose sa SAD

Letelica, za koju je Vašington rekao da je špijunski balon, letela je iznad Severne Amerike nekoliko dana, zbog čega su SAD otkazale planiranu posetu Pekingu državnog sekretara Entonija Blinkena.

Vašington je u subotu saopštio da je balon oborio borbeni avion u blizini obale Južne Karoline "neprihvatljivim kršenjem" suvereniteta SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je juče da je odluka Amerike da obori balon ozbiljno uticala i narušila odnose dve zemlje, tvrdeći da je letelica skrenula sa svog kursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu