Država u žalosti; Seizmolog: Imao je snagu 130 atomskih bombi; 10.000 mrtvih? FOTO/VIDEO

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je delove Turske i Sirije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nemački istraživački centar za geologiju saopštio je da se zemljotres dogodio na dubini od 10 kilometara u blizini južnog turskog grada Kahramanmaraš, dok EMSC navodi da se procenjuje mogućnost rizika od cunamija.

Brojevi stradalih u obe zemlje rastu iz minuta u minut, i odavno su prešli 1.000, dok se broj povređenih meri sa više hiljada. Strahuje se da bi broj žrtava i u Turskoj i u Siriji mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu.

"Svi naši timovi su u pripravnosti. Objavili smo uzbunu četvrtog nivoa.. Ovo je poziv i za međunarodnu pomoć", rekao je rano jutros turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu.

Oglasio se i turski predsednik koji je rekao da su sva raspoloživa sredstva zemlje upućena u mesta koja je zadesio razoran zemljotres. Takođe je potvrdio da je Turskoj stigla ponuda za pomoć iz 45 zemalja.

Nešto pre 12 časova Tursku je opet pogodio razoran zemljotres, jačine 7,7 stepeni po Rihteru, a sirijska državna agencija je navela da se zemljotres dogodio i u Damasku, ali tra informacija nije potvrđena.

Pratite iz minuta u minut sve najnovije informacije iz zemljotresom razorene Turske na našem LIVE Blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu