Podignuti borbeni avioni: Pucaće?

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da ne želi konfrontaciju sa Rusijom zato što ruski i izraelski avioni lete jedni blizu drugih iznad Sirije.

Izvor: Beta
Podeli
Profimedia
Profimedia

Netnjahu je naglasio da je našao kompromis sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u kontekstu takve situacije.

"Naši avioni lete jedan pored drugog na nebu iznad Sirije. Do sada smo bili u stanju da izbegnemo svaku konfrontaciju sa Rusijom".

To ne bi služilo ničijim interesima", rekao je Netanjahu u intervjuu za francuski TV kanal LCI, kako je danas preneo TASS. Izraelski premijer je objasnio da kompromis koji su postigli lideri Rusije i Izraela ne narušava interese te dve zemlje.

U intervjuu za Si-En-En (CNN) 1. februara Netanjahu je odnose Rusije i Izraela označio teškim zbog činjenice da avioni dve zemlje "lete na dohvat ruke jedni od drugih". U tom kontekstu je komentarisao mogućnost snabdevanja Ukrajine oružjem, naglasivši da ne želi da provocira Rusiju.

Izrael nastoji da spreči učvršćivanje iranskih snaga u susednoj Siriji koje se zajedno sa svojim saveznicima u građanskom ratu u toj zemlji bore na strani sirijskog predsednika Bašara Asada, podsećaju izraelski mediji.

Izraelska vojska je više puta napala skladišta oružja, pored ostalog i konvoje s naoružanjem za koje veruje da su bili namenjeni proiranskom libanskom ekstremističkom Hezbolahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu