Totalni preokret: Putin i Zelenski imaju dogovor?

Bivši izraelski premijer Naftali Benet, je početkom 2022. godine bio posrednik između rukovodstva Rusije i Ukrajine.

Izvor: Novosti
Podeli
 EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

On je ispričao u intervjuu izraelskom 12 kanalu da ga je ruski lider Vladimir Putin na početku specijalne operacije u Ukrajini uverio da ukrajinskog predsednika Vladimiru Zelenskom ništa ne ugrožava.

Ovo je bio Benetov prvi intervju otkako se povukao iz politike u leto 2022. godine. Prisećajući se svog puta u Moskvu 5. marta 2022, gde je imao sastanak sa Putinom u Kremlju, Benet je ispričao kako je tekao razgovor o sudbini Zelenskog.

"Znao sam da je Zelenski ugrožen. Krio se u nekakvom bunkeru za koji niko nije znao. Ali u nekom trenutku, posle tri-četiri sata od početka sastanka, pitam: ′Recite mi, da li nameravate da ga ubijete?′. On je odgovorio: ′Neću ubiti Zelenskog′. A onda sam mu rekao: ′′Želim da potvrdim, vi mi dajete reč da nećete ubiti Zelenskog′. On je odgovorio: ′Neću ubiti Zelenskog′ ", Benet je dao svoju verziju sadržaja razgovora sa Putinom.

Nakon sastanka u Kremlju, nastavio je bivši premijer, na putu do aerodroma, telefonirao je Zelenskom i uverio ga da nije u opasnosti. Odmah nakon toga, primetio je Benet, ukrajinski predsednik se "vratio u svoju kancelariju i snimio video iz svog kabineta" u kojem je saopštio da se ničega ne plaši.

Prema rečima izraelskog političara, u tom trenutku ruski lider je napravio veliki ustupak.

"Zelenski je te subote takođe napravio veoma veliki ustupak…Odbio je da uđe u NATO. To su bili ogromni ustupci obe strane", smatra bivši premijer.

Benet je takođe primetio da ga je ukrajinski predsednik zamolio da se obrati ruskom rukovodstvu nakon početka specijalne operacije, s njegove strane je to bila „molba za pomoć“.

"Zelenski me je pozvao i zamolio da kontaktiram Putina. Imam sve evidentirano… Bilo mu je veoma teško. Ne zaboravite, u tom trenutku je bio siguran da su mu dani odbrojani, da nameravaju da ga ubiju", rekao je bivši šef vlade.

Istovremeno je dodao da je "potpunosti koordinirao sve svoje akcije" sa liderima SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu