Poglavar Islamske zajednice podržao imama koji je izvređao Svetog Savu i SPC

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pružio je podršku imamu Amiru Mahiću koji je svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a SPC - sektom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SEDAT SUNA
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Mahić je informisao Kavazovića o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega zbog javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje. Kavazović je rekao da je Islamska zajednica uvek stajala iza svojih imama.

"Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju grešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u verskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju doslednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i negovala godinama. Od drugih takođe očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promovišu i za koje kažu da se zalažu", rekao je Kavazović.

Dodao je da je Islamska zajednica uz svoje imame koji su, kako je rekao, njene institucije, tvrdeći da su "imami u Republici Srpskoj godinama pod stalnim pritiskom".

"Imami su bili na čelu povratka, oni su gradili i domove i verske objekte, i oni su u isto vreme sa tim humanim radom i zalaganjem za opštu dobrobit, bili izloženi stalnim pritiscima. I oni i njihova deca. Zato bismo podsetili da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizovane hajke i selektivni pristup zakonima i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu", rekao je on.

Kako je rekao, "ovaj slučaj mogao bi biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke dece u obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj".

Kavazović tvrdi da su bošnjačka deca izložena verskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih verskih uverenja.

"Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku", rekao je on.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiz Amir Mahić kazao je da poseta reisa Kavazovića mnogo znači, te da je "uz konkretnu podršku mnogo lakše prebroditi postojeće izazove i iskušenja".

Naglasio je da "pojednostavljena objašnjenja i medijsko-politička senzacija koja se pravi od ovog slučaja ne doprinose niti rešavanju ovog slučaja, niti Bošnjacima Kozarca i Prijedora, već naprotiv, seju nepotrebnu sumnju", objavljeno je na sajtu Islamske zajednice BiH.

Islamska zajednica je angažovala advokata i očekuje da će ovaj slučaj biti rešen u korist imama, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu