Rizik od napada? Pooštreno upozorenje: Ne izlazite iz kuće bez preke potrebe

Ankara -- Nemački generalni konzulat u centru turske metropole Istanbul ostao je zatvoren u sredu zbog povećanog rizika od napada.

Izvor: fenix-magazin.de
Podeli
EPA-EFE/ERDEM SAHIN
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

To je potvrđeno porukom Saveznog ministarstva spoljnih poslova nemačkim državljanima u Turskoj.

Nakon najnovijih incidenata u evropskim prestonicama, poput javnog spaljivanja Kurana, povećan je rizik od terorističkih napada u Istanbulu, posebno u centru grada, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

Rizik je posebno visok u gradskoj četvrti Bejoglu i oko centralnog trga Taksim.

Federalno ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je građanima da budu posebno oprezni i da što više izbegavaju gužve i navedene prostore.

"Ako živite tamo, ograničite boravak van stana na ono što je apsolutno neophodno", navodi se u saopštenju.

Švedska ambasada u Ankari i Generalni konzulat u Istanbulu takođe su ostali zatvoreni za posetioce, potvrđeno je Nemačkoj novinskoj agenciji u Ministarstvu spoljnih poslova u Stokholmu. Britanski generalni konzulat takođe trenutno nije otvoren za javnost, prenosi dpa.

Nekoliko evropskih zemalja i SAD već su prošle sedmice upozorile svoje građane na povećan rizik od napada u Turskoj. U ponedeljak su SAD pooštrile upozorenje i navele Istanbul kao moguću lokaciju napada.

Turska je, s druge strane, upozorila svoje građane na napade u Evropi i SAD i pooštrila mere bezbednosti u sopstvenoj zemlji. Pozadina je nekoliko islamofobičnih akcija u Evropi.

U Švedskoj je desničarski ekstremista zapalio primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu