"Crna Gora priznala nezavisnost tzv. Kosova"

Crnogorska vlada priznala je nezavisnost tzv. Kosova, iako je više od 85 odsto građana bilo protiv te odluke, rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučićević.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Ministar je istakao da kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka bila bi odmah bila povučena.

Vučević je to rekao u intervjuu podgoričkom portalu Adria odgovarajući na pitanje da li očekuje da će Crna Gora u budućnosti povući priznanje takozvanog Kosova.

On je podsetio da je tadasnji premijer Milo Đukanović rekao da je crnogorska vlada priznala samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke.

"Da je Đukanovićev režim mario za to šta misli 85 odsto građana Crne Gore, do priznanja nelegalne nezavisnosti takozvanog Kosova nikada ne bi ni došlo. Kada bi se narod Crne Gore pitao, siguran sam da bi ta sramna odluka bila odmah povučena", kaže Vučević i ističe:

"Vreme pred nama će pokazati koliko je nova vlast u Crnoj Gori spremna da poštuje volju sopstvenog naroda. Na nama, kao predstavnicima političkog rukovodstva je da odnose sa Crnom Gorom gradimo na principima dobrosusedstva i poštovanja međusobnih interesa".

Na pitanje da li je odluka Đukanovićevog režima da pošalje vojnike u misiju na tzv. Kosovo i da li je to bio "nož u leđa Srbiji", Vučević kaže da je jedan od ciljeva politike Đukanovićevog režima bilo potpuno „rasrbljavanje“ Crne Gore, nasilna promena identiteta stotina hiljada ljudi koji su se smatrali Srbima i govorili srpskim jezikom, marginalizacija ogromnog dela građana te zemlje koji nisu želeli da se odreknu svoga imena i svojih pravoslavnih svetinja.

"Odluka o kojoj govorite je samo jedna u nepreglednom nizu onih koje su bile usmerene direktno protiv interesa Srbije i čiji je cilj bio udaljavanje dva, po krvi i istorijskom nasleđu najbliža naroda na Balkanu. Iako se svojski trudio da ispuni svoju misiju, narod Crne Gore mu se usprotivio", jasan je Vučević.

Govoreći o razlikama između Vojske Srbije danas i Vojske Srbije pre dolaska na vlast predsednika Aleksandra Vučića, Vučević kaže da je upravo Vučić zaustavio i u potpunosti preokrenuo devastirajući tok stvari u sistemu odbrane Srbije.

"Sve ono što je Vojska Srbije danas – savremena, snažna, motivisana i efikasna – jeste zahvaljujući politici čije je temelje te, 2012. godine, postavio današnji predsednik", kazao je, između ostalog, Vučević.

Na pitanje koliko je teško biti ministar odbrane u ovim nimalo lakim trenucima kada je Srbija pred velikim izazovima i pritiscima po pitanju južne srpske pokrajine, Vučević kaže da mu je to "velika čast", ali je, kaže, još veća odgovornost biti u timu predsednika Vučića i baviti se jednim od najvažnijih resora u državi, pogotovo sada kada je Srbija izložena stravičnim pritiscima i kada se Srbi na Kosovu i Metohiji bore za goli opstanak i ostanak na svojim vekovnim ognjištima.

"Zamislite samo da u ovom trenutku na čelu Srbije nije čovek takve političke mudrosti, strpljenja i ljubavi prema svom narodu? Zamislite da imamo predsednika koji ne razmišlja strateški, državnički pronicljivo ne tri, neko mnogo više poteza unapred? Odgovor bi zabrinuo svakog ozbiljnog i odgovornog čoveka u Srbiji. U ovom nepreglednom moru problema i istorijskih izazova važno je što upravo Aleksandar Vučić vodi Srbiju i što ima ogromno poverenje naroda, a posebno onog dela koji je sada najugroženiji, a to su naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu