Moskva: Odgovorićemo im svim raspoloživim sredstvima

Moskva će se svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti američkoj liniji nanošenja strateškog poraza Rusiji, kaže zamenik šefa ruske diplomatije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sergej Rjabkov je u intervjuu za Sputnjik, istakao da je, praktično, prema svim pokazateljima koji se mogu zamisliti sa stanovišta bilateralnog dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama, situacija trenutno dospela u ćorsokak.

“Naši odnosi su dospeli u ovaj ćorsokak zbog antiruske linije Vašingtona, koja se zaoštravala iz godine u godinu, iz meseca u mesec tokom poslednjih godina. Celokupna bezbednosna situacija, uključujući kontrolu naoružanja, ispostavila se kao talac u okviru linije SAD nanošenja strateškog poraza Rusiji“, objasnio je diplomata.

Rjabkov je poručio da će se Rusija najodlučnije suprotstavljati tome, koristeći sva raspoloživa sredstva i načine.

Ruski diplomata je naglasio da Rusiji od Zapada ne treba ništa i da Moskva želi da je ostave na miru, ali da NATO zastrašuje susedne zemlje rusofobičnim strašnim pričama.

“Višekratno smo stavljali do znanja, objašnjavali na lep način, ali i u oštrijoj formi da to ne treba raditi, da će biti posledica. Mi se nećemo odreći naših legitimnih bezbednosnih interesa i nećemo dozvoliti vređanje ruskog naroda. Amerikanci nisu slušali niti ozbiljno shvatili naša upozorenja, već su samo nastavljali da na sve načine huškaju Kijev protiv Moskve“, ocenio je zamenik ministra.

Prema njegovim rečima, u uslovima kada su Sjedinjene Američke Države odlučile da Ukrajini isporuče tenkove, besmisleno je razgovarati ne samo sa Kijevom, već i sa njegovim pokroviteljima koji povlače konce.

“Naš stav povodom ovoga je dobro poznat, a mislim i Vašingtonu takođe. Spremni smo da razmotrimo sve ozbiljne inicijative o rešavanju ukrajinske krize, ali ih do sada niko nije stvarno formulisao. U trenutnim uslovima kada je Vašington objavio odluku da isporuči tenkove, a njegovi vazali se, uključujući Otavu, takmiče ko će i koliko oklopnih vozila isporučiti Ukrajini, posebno starih, besmisleno je razgovarati ne samo sa ukrajinskim nacistima, već i sa njihovim pokroviteljima koji povlače konce. Mnogi od njih su jednostavno smešni zbog svoje neupućenosti“, podvukao je Rjabkov.

Diplomata smatra da nakon izjava bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, nekadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Olanda i prethodnog britanskog premijera Borisa Džonsona, “ako je neko i imao iluzije o posredovanju Zapada povodom minskih sporazuma i normandijskog procesa, one moraju konačno biti odbačene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu