Nova taktika za zimu: Putin "svestan" da gubi?

Američke obaveštajne agencije očekuju da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednom periodu, rekla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Avril Hejns je dodala da nema "dokaza da ukrajinski otpor jenjava".

Ona je rekla da će i ukrajinska i ruska vojska pokušati da se opskrbe kako bi se pripremile za kontraofanzivu nakon zime, ali je izrazila znatan skepticizam u pogledu toga da li će Rusi biti voljni da to učine.

"Putin je bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više"

"Mislim da je za Ukrajince optimističnije u tom vremenskom okviru", rekla je ona, dodajući da misli da je ruski predsednik Vladimir Putin bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više. Podsetimo, Rusija je izgubila više od polovine ukrajinskih teritorija koje je osvojila na početku rata.

Hejns je rekla da se većina borbi trenutno vodi u istočnoj Ukrajini, oko grada Bahmuta i uopšte u regionu Donjecka. Ona je dodala da je tempo borbi usporen nakon povlačenja Rusije iz oblasti Herson prošlog meseca.

"Putin postaje sve informisaniji, ali..."

"Mislim da on postaje sve informisaniji o izazovima sa kojima se suočava njegova vojska. Ali još uvek nam nije jasno da li u ovoj fazi ima punu sliku o tome koliko su ovi problemi izazovni“, rekla je ona, dodajući: "Vidimo nestašice municije, pad morala, problemi sa snabdevanjem, logistika... čitav niz izazova sa kojima se Rusi suočavaju”.

Hejns je rekla da se Putinovi politički ciljevi u Ukrajini nisu promenili, ali da može privremeno da smanji svoje kratkoročne vojne ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu