Stanje borbene gotovosti: Hitno se oglasio general, objasnio šta se dešava

Kontingent Oružanih snaga SAD raspoređen u Litvaniji prešao je u stanje borbene gotovosti, rekao je komandant litvanske vojske general Valdemaras Rupšis.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je podsetio da je na nedavnim razgovorima u Vašingtonu dogovoreno prisustvo američke vojske najmanje do 2025. godine.

Istovremeno, kako je general primetio, neće biti prelaska na stalnu angažovanost.

"Ranije je glavni faktor bilo odvraćanje: da pokažemo da smo tu, ali se kontigent može povećati, i oblik prisustva promeniti, što se sada demonstrira. Zatim su bile jedinice koje su bile više zauzete na obuci sa nama, upoznavanje terena, bilo je mnogo takvih taktičkih zadataka. A sada, kada se situacija promenila, razmeštaju se one jedinice i oprema koja bi odmah mogla da se bori. Odnosno, upravo takav prelazak iz jednog režima u drugi",rekao je Rupšis u eteru Litvanskog radija, a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, SAD u poslednje vreme aktivno povećavaju svoje vojno prisustvo širom Evrope, ali je to "reakcija na situaciju" uzimajući u obzir "procenu neprijateljske pretnje".

Litvanska vojska je napomenula da misija ne prelazi u stanje aktivne odbrane.

Na samitu NATO-a u Varšavi 2016. godine, alijansa je odlučila da na zahtev Baltičkih zemalja rasporedi multinacionalne bataljone na bazi rotacije u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu