Tajvan platio oružje da se bori protiv Kine, Jenkiji ga isporučili - Ukrajini

Vašington, Tajpej -- Sukob Rusije i Ukrajine je de fakto pravi rat koji se vodi u u Evropi. Drugi je proksi rat između SAD i Tajvana sa jedne i Kine sa druge strane.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.
Podeli
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Proksi rat, međutim, prema međunarodnim analitičarima, postaje sve veća pretnja da preraste u pravi sukob. Realnost napada Kine na Tajvan danas je veća nego što je bila juče. Ovo je mišljenje desetine vojnih analitičara i političkih eksperata.

Slična mišljenje počinju da se stvaraju među nekim političkim grupama u Vašingtonu. Neki smatraju da će pogoršanje situacije u Ukrajini i nastavak snabdevanja Kijeva oružjem značajno smanjiti zalihe naoružanja koje bi trebalo da bude isporučeno Tajvanu.

U decembru 2021. godine, oružje u vrednosti od skoro 14 milijardi dolara trebalo je da bude isporučeno Tajvanu. Ključna reč je "trebalo je", jer još uvek nije isporučeno.

Naravno, tajvanske porudžbine su daleko veće i daleko modernije od onih koje se isporučuju Ukrajini. Upravo zbog toga neki lobisti u Vašingtonu tvrde da snabdevanje Tajvana ne utiče na snabdevanje Ukrajine. Međutim, u isto vreme, deo plaćenog naoružanja, uključujući i već proslavljeni HIMRS MLRS, Tajvan još uvek nije dobio, ali zato Ukrajina jeste.

Isti je slučaj i sa tajvanskom narudžbom od 208 protivtenkovskih oružja "Džavelin" i 215 raketa zemlja-vazduh "Stinger". Ovaj paket naoružanja je plaćen još 2015. godine, a obaveza isporuke nije ispunjena. Brzom proverom se lako da ustanoviti da je Ukrajina za nekoliko meseci dobila više od 8.500 protivtenkovskih sistema "Džavelin" i više od 1.600 protivvazdušnih sistema "Stinger", prenosi bulgarianmilitary.

Isti slučaj je i sa haubicama, Tajvan naručio, platio, a one su isporučene Ukrajini. Američka proizvodnja oružja se očigledno fokusirala na Ukrajinu. Tajvan je ove godine naručio još jednu porudžbinu, ovog puta za protivbrodske rakete Harpun. Ispostavilo se da će zbog zauzete proizvodnje za Ukrajinu, Tajvan dobiti rakete negde 2026. godine.

Tajvan više neće da ćuti

General Vang Šin-lung, zamenik ministra za naoružanje u tajvanskom Ministarstvu nacionalne odbrane, oštro je kritikovao Ameriku i poručio da moraju da ispune svoje obaveze o isporuci oružja i da plan o snadbevanju koji je dogovoren mora da se ispoštuje.

Nije samo Tajvan taj koji "primećuje" pristrasan stav SAD.

Američka komisija za ekonomski i bezbednosni pregled i Kina su zvanično objavile da Tajvan nije dobio dodatno naoružanje.

"Preusmeravanje postojećih zaliha oružja i municije Ukrajini i problemi u lancu snabdevanja u vezi sa pandemijom pogoršali su značajan zaostatak u isporuci oružja koje je već odobreno za prodaju Tajvanu, što smanjuje spremnost ostrva da se brani", naveo je komitet u svom izveštaju Kongresu ovog meseca.

Problem koji se nameće za američku industriju naoružanja je sledeći: Ako Ukrajina izgubi rat od Rusije, Amerika ći i kasnije biti u prilici da nastavi da joj prodaje oružje. Međutim, kome prodati oružje ako Kina napadne Tajvan i aneksira teritoriju?

Glavni oficir za nabavku američke vojske, Dag Buš, rekao je da nije Ukrajina razlog za kašnjenje sa isporukom naoružanja Tajvanu, već da "svaki drugi rat u koji su SAD uključene utiče na kratkoročno određivanje prioriteta snabdevanja".

Tajvan je stavljen u delikatan položaj. Vlasti u Tajpeju u potpunosti razumeju američke probleme, ali ih nije briga. Tajpej je naručio oružje, ali ono ne dolazi. A pošto problem očigledno nije u finansiranju ovog oružja, onda svako drugo opravdanje zvuči smešno, prenosi bulgarianmilitary.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu