"Ne možemo sa Albanijiom, možemo se zvati Republika Dardanija"

Priština -- Analitičar Nedžmedin Spahiu je rekao da Albanija nije izrazila interesovanje da prisajedini Kosovo, a još manje albanski premijer Edi Rama.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Spahiu je za KTV rekao da Kosovo i Albanija ne mogu dobro da se razumeju jer nisu imali iste vladare i lidere.

"Ne možemo dobro da se slažemo sa Albanijom jer ne razmišljamo isto. Mi nismo iskuslili vladavinu Envera Hodže, a oni nisu iskusili ni Rankovićevu, ni Miloševićevu vladavinu. U trenutku kada Kosovo bude priznato kao nacija, ono može da promeni ime i da se zove Republika Dardanija, odnosno Republika Severna Albanija. Kosovski Albanci čine kosovsku naciju. Na Kosovu su nacija kosovski Albanci. Drugi imaju status zajednica, ali u budućnosti mogu da se integrišu i postanu deo nacije", izjavio je Spahiu.

Spahiu dodaje da su "kosovski Albanci nacija sami po sebi, jer poseduju državu".

"Etnička pripadnost je jednostavan pojam, percepcija porekla i ako ste Albanac, to nema nikakve veze sa tim gde živite. Ali nacija je složeniji pojam, koji ima veze sa sposobnošću stvaranja i izgradnje države. Onog trenutka kada uspete da stvorite tu državu, ona postaje nacija. Nezavisna i suverena država je sinonim za naciju. Država je dokaz da ste navija", rekao je Stahiu.

Spahiu je naveo da je na Prizrenskoj skupštini 8. i 10. jula 1945. odlučeno da se Kosovo odvoji od Albanije i pripoji Srbiji. Od toga dana je, po njegovim rečima, počeo da cirkuliše srpski dinar i podela Kosova je izazvala sukobe u Albaniji.

Spahiu je dodao i da Kosovo može i treba da promeni himnu.

"Možemo da promenimo i himnu. Javno predlažem da se to promeni, da postane 'Kur kara kostrimi na Kosovu' (Kad je pala opsada na Kosovu), jer se uklapa u naš koncept. Parlament sa dve trećine može da promeni himnu. Potrebna nam je himna koja bolje odgovara našem mentalnom konstruktu. Tvorac kosovske nacije je Ibrahim Rugova, on je imao politički pokret u svojim rukama", rekao je Spahiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu