Steže se obruč oko Belorusije. Niz upozorenja, situacija postaje teška: "Sprema se..."

Zapad sprema u Ukrajini nacionalističke vojne formacije koje mogu biti upotrebljene protiv Belorusije u cilju nasilnog osvajanja vlasti.

Izvor: RT
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je izjavio beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

On je upozorio da je došlo do povećanja prisustva američkih vojnih formacija NATO-a u regionu istočne Evrope.

"Situacija oko Belorusije postaje teška. Konkretno mislim na nesvakidašnje gomilanje NATO trupa u istočnoevropskom regionu, uključujući i teritoriju Belorusije, ali i susednih zemalja, a sve se dešava pod pseudo sloganom navodne zaštite od "pretnji sa istoka", naveo je Hrenjin, prenose "RIA Novosti"

On smatra da bi raspoređivanje trupa iz Rusije i Belorusije predstavljalo adekvatan odgovor NATO-u.

"Belorusija se oslanja na sebe, ali isto tako znamo da, ukoliko nam bude potrebna pomoć, imamo adekvatnog saveznika", rekao je Hrenjin i upozorio da zapad u Ukrajini priprema nacionalističke formacije koje se mogu kasnije iskoristiti za nasilno preuzimanje vlasti u Belorusiji.

Ministar odbrane Belorusije skrenuo je pažnju i na skladišta opreme NATO-a u Poljskoj, navodeći da su zemlje u regionu usmerene na budžete kojima bi raspolagali kako bi ojačali svoje oružane snage, ali i na intenziviranje snabdevanja trupa što savremenijim oružjem. Za primer je naveo Poljsku koja je povećala finansiranje svoje odbrane na tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini, ali i da poveća broj nacionalnih oružanih snaga na 300.000 vojnih lica.

"U ovim uslovima, obim i intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke na teritoriji zemalja koje se graniče sa Belorusijom, konstantno se proširuju. Zapad razrađuje pitanja ofanzivne prirode, a Belorusija i Rusija se smatraju neprijateljima", naglasio je ministar odbrane Belorusije.

Pročitajte još:

  • Sve o jučerašnjim događajima iz Ukrajine možete čitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu