Dačić: "Srbija nije glupa. Albanci žele samo jedno, a to je..." VIDEO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić gostovao je u emisiji "Fokus" na TV B92 gde je govorio o svim aktuelnim temama.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Na samom početku, akcenat je stavio na dijalog Beograda i Prištine kao i o ideji premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da se dijalog sa Beogradom okonča do proleća naredne godine.

Ministar je kazao da Kurti ne poštuje Briselski sporazum, kao i da on ne želi da formira, ni da nastavi dijalog dok se ne razgovara o nezavisnosti Kosova.

Istakao je da se za to vreme Srbija svaki dan suočava sa različitim pritiscima i ucenama.

"To je stara ideja Albanaca i dobro je što se o tome javno govori, jer neki u Evropi i SAD misle da je to naša ideja, ali jedini cilj svih Albanaca jeste ujedinjenje u tzv. veliku Albaniju", ističe on.

Ministar se zatim osvrnuo i na EU i njihov stav prema tzv. Kosovu, gde je rekao da ukoliko nekog prihvatite kao kandidata za članstvo u EU, to znači da ste vi njega već opredelili kao državu.

Kako je rekao, mi nikada nećemo odbaciti nikakve planove, "samo smo rekli šta je za nas neprihvatljivo, a to je da Kosovo bude članica EU".

"Zapadnjaci kažu da ne mogu da nateraju Kurtija, a kako možete nas da naterate na bilo šta?", upitao je Dačić i dodao:

"Mi nemamo većinu u EU, ali imamo pet zemalja koje ne priznju Kosovo, imamo Mađarsku koja je rekla da neće glasati za članstvo Kosova u Savert Evrope i EU iako su priznali tzv. Kosovo, pa da li je naš interes da mi narušavamo odnose sa tim zemljama".

Kako je kazao, za Srbiju su Rusija i Kina zemlje broj jedan i Srbija ne treba da narušava odnose s njima.

Za sam kraj gostovanja, Ivica Dačić je istakao da Srbija ne deli lekcije nikome, ali je dodao da isto tako Srbija nije glupa.

"Mi vrlo dobro znamo o čemu se tu radi", zaključio je Dačić.

Opširnije u video-prilogu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu