Sprema se masovni napad – poznat datum. To neće biti samo preokret, to će biti... Kraj

Retko se dešava da se proruski i proukrajinski izvori u nečemu slože. Čak i u pobedama i porazima, objašnjenja i tumačenja su dijametralno suprotna.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako su proruski izvori uporno pokušavali da veliki ruski poraz u ofanzivi u Harkovu prikažu kao namerno povlačenje radi skraćivanja bojnog polja, uz obrazloženje da oblast Harkova nikada nije trebalo da bude okupirana.

S druge strane, proruski izvori slave svako zauzimanje čak i najmanjeg sela od leta kao stratešku pobedu. Posebno u Donjecku, posebno oko Bahmuta.

Sasvim netipično, i proruski i proukrajinski izvori poslednjih nedelja najavljuju veliku rusku prolećnu ofanzivu. Proruski mediji to opisuju kao veliku operaciju koja ne samo da će preokrenuti tok rata, već ga i okončati. Naravno, pod uslovom da podrška ruske javnosti ostane na veoma visokom nivou.

Proukrajinski mediji pominju i mogućnost da bi ruska prolećna ofanziva mogla ozbiljno da ugrozi odbrambene sposobnosti Ukrajine. Zbog toga pozivaju Zapad da Ukrajini isporuči mnogo više naoružanja, municije i vojne opreme nego što je imala do sada.

Rusi bi mogli da iskoriste masovnost kao glavnu prednost

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite u Live Blogu b92.

Najveći ruski problem je što bi glavni adut prolećne ofanzive trebalo da bude masovnost. Dovoljno velike snage koje će masovno slamati ukrajinsku odbranu (kao u Drugom svetskom ratu). A da bi to postigli potrebno je da formiraju ogromne rezervne jedinice od milion do dva miliona vojnika.

Ukrajinski generalštab tu cifru povećava na pet miliona. Ovu tvrdnju zasnivaju na dokumentu "Zaključci rata sa NATO-om u Ukrajini" koji je sačinjen za rusko najviše političko rukovodstvo. Ukrajinci tvrde da je jedan od zaključaka da je najveći problem ruske vojske (uz nesposoban komandni kadar i zastarelo naoružanje) nedovoljan broj vojnika spremnih za borbu i da je jedini način da Rusija pobedi u Ukrajini formiranje armija od čak pet miliona ljudi.

Da bi formirao snage od dva miliona vojnika spremnih za akciju u Ukrajini, Putin bi morao da naredi još jednu rundu mobilizacije, mnogo masovniju od prve. Sa nešto više od 300.000 do sada mobilisanih rezervista, ruska vojska može da rasporedi oko 500.000 vojnika u Ukrajinu.

Naravno, pod uslovom da pošalje sve mobilisane rezerviste u Ukrajinu. Povrh toga, tu je i jesenji kontingent vojnih obveznika na odsluženju vojnog roka. Ruski vojni rok traje 12 meseci i služe ga muškarci od 18 do 27 godina. Vojni rok se ne služi samo u vojsci, već i u Ministarstvu unutrašnjih poslova i graničnoj straži.

Činjenica je da je prethodnih godina veoma veliki broj regruta uspeo da izbegne vojnu službu jer su uslovi bili veoma loši (česti su primeri fizičkog i psihičkog zlostavljanja). Zbog toga, iako u Rusiji svake godine oko 680 hiljada mladića napuni 18 godina, oko 260 hiljada je poslato u vojnu službu. Tako je barem bilo do ove godine.

Brojni su izveštaji da su ove godine regrutne komisije imale mnogo strožije kriterijume, što znači da je znatno veći broj regruta upućen u vojsku. S obzirom na to da su sve okupirane teritorije Ukrajine "pripojene" Rusiji, ne postoji zakonsko ograničenje da se svi ovi vojni obveznici, nakon osnovne obuke, ne šalju u Ukrajinu.

Uz sve regrute, Rusiji i dalje nedostaje preko milion vojnika

Pročitajte još:

"Ovo je pakao na zemlji. Klanica..." Tamo se vodi najkrvavija bitka FOTO/VIDEO

Ubica neprijateljske artiljerije; Rusi prikazali kompleks "Zoopark" VIDEO

Čak i sa do sada mobilisanim rezervistima i novopridošlim regrutima, ruskoj vojsci nedostaje najmanje 1,2 miliona vojnika za veliku prolećnu ofanzivu.

Zato ne čudi što se u Rusiji širi panika da će Putin u bliskoj budućnosti, najverovatnije odmah posle Nove godine (14. januara), objaviti da Rusija zapravo ratuje u Ukrajini protiv NATO alijanse, proglasiti vanredno stanje i stanje potpune vojne gotovosti, uključujući novu, znatno masovniju mobilizaciju. Postoje izveštaji da su uputstva već poslata regionalnim mobilizacionim centrima.

S obzirom na to da se logistika ruske vojske bukvalno raspala tokom mobilizacije prvih 300.000 vojnika, cifra od dva miliona deluje nedostižna. Ili nije? Brojni najviši ruski zvaničnici, uključujući Putina, tvrdili su poslednjih nedelja da je proizvodnja oružja i municije značajno porasla. Deo će sigurno stići iz Belorusije, Severne Koreje, Irana i nekih drugih zemalja.

Rusija kupuje vojnu opremu od Kine?

Zanimljivo je da je rusko vazduhoplovstvo uspostavilo vazdušni most sa Kinom. Zapadne obaveštajne službe za sada ne tvrde da Kina snabdeva Rusiju oružjem i municijom, ali je činjenica da se ovi moćni transportni avioni iz Kine ne vraćaju prazni.

Koliko je Rusima važno šta transportuju najbolje govori činjenica da koriste svoj najveći transportni avion An-124-100. Ovi avioni su proizvod ukrajinskog Antonova, tako da Rusi veoma teško, ako uopšte, dolaze do rezervnih delova. Povećanjem broja sati naleta povećava se i broj kvarova, što značajno smanjuje broj operativnih aviona. Zbog toga rusko vazduhoplovstvo mnogo više voli da koristi transportne avione Il-76 ruske kompanije Iljušin.

Sudeći po snimcima sa Jutjuba, na kojima mobilisani rezervisti svoje uniforme, šlemove i pancire nazivaju kineskim smećem, Rusija od Kine nabavlja opremu za opremanje svojih vojnika.

Maksimalna nosivost An-124-100 je čak 120 tona. Pa čak i ako ruski Antonovci lete iz Kine sa manjom masom tereta, redovnim letovima tako velikih transportnih aviona svakodnevno se prevozi mnogo uniformi, šlemova i pancira. Mnogo više nego što je potrebno za opremanje 300 hiljada vojnika. Jedini zaključak je da ruska vojska stvara zalihe za znatno veću mobilizaciju.

Beloruski ministar koji je iznenada preminuo bio za zbližavanje sa Zapadom

Iako na prvi pogled vest o iznenadnoj i iznenadnoj smrti beloruskog ministra spoljnih poslova Vladimira Makeja nema nikakve veze sa ruskim planovima za veliku prolećnu ofanzivu, nije tako.

Ministar Makej je bio najveći zagovornik poboljšanja beloruskih odnosa sa Zapadom i udaljavanja od Rusije. Makei je ove nedelje trebalo da prisustvuje sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Poljskoj kako bi se sastao sa ključnim zapadnim političarima i zvaničnicima, sednici na kojoj je zabranjen ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Za Moskvu je nezamislivo svako oklevanje Belorusije u pogledu podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu. Napadi ruskih bombardera na severnu i zapadnu Ukrajinu izvode se iz beloruskog vazdušnog prostora. Beloruske kasarne i poligone ruska vojska koristi za obuku mobilisanih rezervista. Oružje i municija za ruske snage u Ukrajini dolaze iz beloruskih skladišta i magazina.

I što je najvažnije, ruska vojska namerava da na proleće ponovo iskoristi belorusku teritoriju za pokretanje velike ofanzive ka Kijevu i zapadnoj Ukrajini. Nije da ruski generali veruju da će ovoga puta uspeti da osvoje Kijev, ali bi ponovni prodor ruskih snaga iz Belorusije u Ukrajinu trebalo da veže ogromne ukrajinske snage, što bi znatno olakšalo ruskim snagama na istoku Ukrajina da slomi otpor.

Iznenadna smrt ministra Makeja, za koju mnogi teoretičari zavere veruje da je najverovatnije izazvana otrovom razvijenim u laboratoriji ruske tajne službe FSB, poruka je beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku da sada nije vreme da menja stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu