"Građani, plašite se. Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete"

Prag -- Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista i antivakcinaša Ladislava Vrabela.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Vrabel je počeo da diže uzbunu da se Češka sprema da napadne Rusiju atomskim bombama, uvuče Češku u rat i izazove uništenje zemlje, jer bi Rusija sigurno odgovorila.

"Sedite na kauču i uživajte u nekoliko poslednjih meseci života. Naša vlada hoće da napadne Rusku Federaciju iz bombardera raketama su nuklearnim glavama. A Ruska Federacija će uzvratiti i poslaće rakete sa nuklearnim glavama na Češku", poručio je Vrabel na Tviteru.

Vrabel je Čehe upozorio da treba da se plaše, a češku vladu optužio da ima fašističke elemente čim se slaže sa time da se Rusija označi za terorističku državu zbog zločina nad civilima u Ukrajini.

Nekoliko korisnika Tvitera podnelo je krivične prijave protiv Vrabela a policija je povela istragu zbog sumnje da organizator demonstracija za izlazak iz Evropske unije, NATO, OUN i Svetske zdravstvene organizacije i okretanje Rusiji diže lažnu uzbunu i širi paniku, za šta mu po češkim zakonima preti do dve godine zatvora, saopštila je češka policija.

Eksperti su povodom Vrabelove poruke Česima na Tviteru da treba da se plaše upozorili da Češka nema ni rakete sa nuklearnim glavama, a ni avione koji bi mogli da ih ispale, jer vazduhoplovstvo koristišvedske borbene avione JAS-39 gripen i taktičke avione domaće proizvodnje L-159 koji takvu mogućnost nemaju.

Eventualna kupovina američkih aviona F-35A koji mogu da nose nuklearne glave, ako se uopšte krajem sledeće godine potpiše ugovor, mogla bi da bude realizovana najranije 2027. do 2029. godine.

Vrabel je svojim pozivom da Češka izvrši spoljnopolitički zaokret i okrene se Rusiji jer bi navodno odmah dobila jeftin gas uspeo da okupi početkom septembra u Pragu 70.000 demonstranata.

Kada je vlada desnog centra premijera Fijale odobrila pomoć zbog visokih cena struje i gasa a zatim postavila gornju granicu cena za gradjane, javni sektor i privredu, i pojeftinila regulisani deo računa za distribuciju, broj demonstranata se za mesec dana prepolovio dok je na godišnjicu Plišane revolucije 17. novembra Vrabel uspeo da okupi tek nekoliko hiljada ljudi u pohodu protiv vlade i češkog javnog tv servisa ČT.

Deo simpatizera prestao je da se odaziva i zbog skandala da je Vrabel koji je inače u stečaju proneverio novac koji mu šalju demonstranti da plati troškove skupova, a pred sudom se krio u Srbiji, odakle je njegova supruga i gde i on pokušava da pokrene posao sa prodajom nekretnina Česima. Jedna od glavnih parola kojima reklamira svoj posao jeste da će Česi u Srbiji zbog proruskog raspoloženja Srba biti bezbedni pred ratom.

Češka policija trenutno vodi istragu u oko 300 slučajeva u vezi sa ratom u Ukrajini i ukrajinskim izbeglicama. "Od toga u 86 slučajeva je reč o odobravanju agresije i hvalospevima ubijanju ukrajinskih civila. U 49 slučajeva pokrenut je krivični postupak", kazao je češkom javnom radio servisu Radiožurnal portparol policije Ondržej Moravčik.

Policija takođe vodi i istragu po krivičnoj prijavi protiv ministra unutrašnjih poslova Vita Rakušana zato što je na zgradu MUP-a u Pragu postavio češku i ukrajinsku zastavu a medju njih portret ruskog predsednika Vladimira Putina kome viri glava iz crne vreće za leševe.

Ministar je ogromne zastave i portret Putina u mrtvačkoj vreći okačio na zgradu MUP-a u želji da pokaže da Česi znaju ko im je neprijatelj. "Znamo ko je naš prijatelj, ko krvari za nas i našu slobodu.

Takođe znamo ko je naš neprijatelj i nećemo dozvoliti da nam ukrade pojam rodoljublje i našu zastavu", objasnio je zastave krajem oktobra Rakušan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu