Kineska kap koja je prelila čašu: E sad je dosta FOTO/VIDEO

Protesti protiv lokdauna u Kini šire se gradovima. Strane novinske agencije javljaju da ima i uhapšenih.

Izvor: Tanjug, index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Situacija je eskalirala nakon što je izbio požar u jednoj zgradi u Urumkoju, na zapadu zemlje, a njeni stanovnici zbog strogih mera nisu mogli da pobegnu od požara, pri čemu je život izgubilo deset ljudi.

Proteste su obeležili prazni beli papiri koje nose demonstratnti, zbog čega se ti protesti nazivaju i "revolucijom belih papira" ili "A4 revolucijom", navodi BBC, dodajući kako bi razlog za demonstracije s belim papirima mogao biti izbegavane cenzure.

"Definitivno nema ničeg na papiru, ali mi znamo na što se misli", rekla je za BBC jedna žena koja je u subotu naveče učestvovala na demonstracijama u Šangaju.

S druge strane, kineski državni mediji, koji u pravilu strogo prate liniju Kineske komunističke partije, ne spominju proteste. Ali, izdanje "Global Tajmsa" na engleskom jeziku objavilo je komentar u kom se zapadni mediji optužuju za raspirivanje nezadovoljstva kineskom "zero covid" politikom.

Na protestu u Šangaju policija je zaustavljala ljude i brisala im fotografije s mobilnih telefona, a kamere su zabeležile i kako su kineski policajci uhvatili, pretukli i potom zatvorili novinara BBC-ja.

AFP navodi da je policija u Šangaju danas uhapsila dve osobe u Šangaju. Na pitanje novinara Frans presa o razlogu hapšenja, jedan policajac je rekao da privedeni nisu poštovali naredbe policije.

On je za više detalja novinare uputio na lokalne policijske vlasti. Policija je takođe naredila prisutnima da se raziđu i da izbrišu fotografije sa svojih telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu