Moskva digla "Moskit" u nebo VIDEO

Rat u Ukrajini je poligon za testiranje novih tehnologija, a borbeni ili izviđački dronovi su sastavni deo ovog rata.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.
Podeli
Tanjug/AP Photo/ Bernat Armangue/Ilustracija
Tanjug/AP Photo/ Bernat Armangue/Ilustracija

Ukrajina i Rusija su pokazale da su ove bespilotne "mušice" savršeno oruđe za precizne artiljerijske udare, nakon što lociraju i obeleže mete.

Čini se da Rusija očekuje da će se rat u Ukrajini nastaviti i nakon 2023. godine. Ovo je naravno zasnovano na današnjoj situaciji. Da li će diplomatija SAD, Ukrajine i Rusije uspeti za nekoliko meseci - možemo samo da nagađamo.

Očigledno je da Rusija uči iz svojih uspeha. Trenutno se oslanjajući isključivo na sopstvenu tehnologiju, ruska vojska je predstavila novi dron. Sličan Orlanu-10, koji se nije proslavio na bojnom polju, Moskit je novi ruski dron za ometanje neprijateljskih komunikacija.

Rusija tvrdi da je ovaj dron već nekoliko puta učestvovao u vojnim operacijama u Ukrajini. Prema njihovim tvrdnjama, ruski dron je u nekoliko navrata uspešno ometao ukrajinske komunikacije. Trenutno, prema izvorima u Rusiji, sa dronom je upoznato stotine hiljada mobilisanih ruskih vojnika. Ovo sugeriše, ako je verovati ruskim tvrdnjama, da Rusija već poseduje ili namerava da proizvode velike količine ovih dronova, prenosi bulgarianmilitary.

Objavljen je i snimak lansiranja drona.

Dron se lansira sa šinskog sistema, preko zategnutog užeta. Lako je prenosiv i može se brzo transportovati bilo gde na bojnom polju.

Na snimku se vidi vojnik koji, koristeći ručicu, povlači konopac do krajnjih granica, kako bi osigurao dovoljno sile za lansiranje drona.

Nakon lansiranja, dron se podiže ispod 45 stepeni, dostižući određenu visinu tokom leta. Kada je misija završena, otvara se padobran i spušta dron na zemlju.

Dron ima nešto poput vazdušnih jastuka koji se aktiviraju neposredno pre hibernacije. Na ovaj način se ublažava udar drona o tlo pri sletanju.

Dron ima module za suzbijanje i ometanje elektronskih kanala za komunikaciju i prenos podataka. Bespilotne letelice mogu da blokiraju komunikaciju na dometu do pet kilometara, što otežava prednjim neprijateljskim jedinicama da komuniciraju sa njihovim štabovima ili komandnim i kontrolnim centrima koji se nalaze u pozadini.

Dron ima direktnu komunikacionu vezu sa operaterom. On prati njegov let kao i unosi komande za izvršenje. Izvori kažu da je jedna od najvažnijih uloga drona da obavlja obaveštajno-nadzorno-izviđačke misije (ISR). Ako je to tačno, onda je dron opremljen modulima i elektro-optičkim sistemima za tu svrhu. Ostaje misterija da li je dron sposoban da istovremeno sprovodi elektronsko ometanje i ISR misije. Neki izvori tvrde da je to sasvim moguće, prenosi bulgarianmilitary.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu