UN odbacile predlog: "Danas je na meti Kina"

Savet UN za ljudska prava odbacio je u četvrtak predlog Zapada da se održi debata o navodnim kršenjima ljudskih prava u kineskom regionu Sinđang.

Izvor: index.hr
Podeli
 EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Izveštaj UN otkrio moguće zločine protiv čovečnosti nad Ujgurima i drugim muslimanima.

To je tek drugi put u 16-godišnjoj istoriji Saveta da je predlog odbijen, a posmatrači to vide kao korak unazad. Devetnaest zemalja je glasalo protiv predloga, 17 za, a 11 uzdržanih.

Predlog za raspravu dale su, između ostalih, SAD, Kanada i Velika Britanija. Kada su objavljeni rezultati, u dvorani u Ženevi prolomio se aplauz.

"To je katastrofa. Zaista je razočaravajuće", rekao je Dolkun Isa, predsednik Svetskog ujgurskog kongresa, čija je majka umrla u logoru, a dva brata su nestala.

Nikada nećemo odustati, ali smo zaista razočarani reakcijom muslimanskih zemalja“, rekao je on. Katar, Indonezija i Pakistan odbacili su predlog.

Kineski ambasador je neposredno pre glasanja upozorio da bi predlog stvorio „opasnu prečicu“ za razmatranje stanja ljudskih prava u drugim zemljama.

"Danas je na meti Kina. Sutra će to biti bilo koja druga zemlja u razvoju“, rekao je Čen Sju.

Kancelarija UN za ljudska prava objavila je 31. avgusta dugo očekivani izveštaj u kojem su utvrđena ozbiljna kršenja ljudskih prava u Sinđiangu.

Grupe za ljudska prava optužuju Peking za nasilje nad Ujgurima, većinom muslimanskom etničkom manjinom koja broji oko 10 miliona ljudi u zapadnom Sinđangu.

Peking odlučno negira bilo kakva kršenja i rekao je da je "spreman da se bori" ako se protiv njega preduzme bilo kakva akcija.

Događaj je izazvao političke dileme za mnoge zemlje u razvoju koje su među 47 članica Saveta, koje ne žele javno da prkose Kini iz straha da će ugroziti kineske investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu