Direktna pretnja: "To ćemo smatrati napadom. Rekli smo da nećemo ispaliti prvi hitac, ali..."

Tajvan će tretirati kineske vojne letove u svom vazdušnom prostoru kao napad, rekao je tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng, prenosi CNN.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Čiu nije precizirao kako će Tajpej reagovati ako avion Narodnooslobodilačke armije probije teritorijalnu granicu, definisanu kao 12 nautičkih milja (22,2 kilometra) od obale ostrva.

"Ranije smo govorili da nećemo da udarimo prvi, što je značilo da nećemo ispaliti prvi hitac bez da (Kina) prvo ispali artiljerijske granate ili projektile. Međutim, sada se definicija očigledno promenila, pošto je Kina koristila sredstva kao što su bespilotne letelice. Zbog toga smo se prilagodili i posmatraćemo svaki ulazak vazdušnih entiteta (u teritorijalni vazdušni prostor Tajvana) kao napad", rekao je Čiu. Ranije ove godine, tajvanska predsednica Cai Ing-ven rekla je da će vojska ostrva preduzeti „neophodne i snažne kontramere po potrebi“ protiv, kako je ona nazvala, kineske taktike ratovanja u sivoj zoni, uključujući „uznemiravanje dronovima“.

Si Đinping: Ujedinjenje Kine i Tajvana je neizbežno

"Nećemo dati Kini izgovor za stvaranje sukoba. Nećemo izazivati sporove i bićemo uzdržani, ali to ne znači da nećemo delovati", rekao je Cai. Kineski lider Si Đinping rekao je da je "ponovno ujedinjenje" Kine i Tajvana neizbežno i nije isključio upotrebu sile.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja su najveće u poslednjih nekoliko decenija, a kineska vojska održava velike vojne vežbe u blizini ostrva.

Posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta, Kina je pojačala svoju taktiku vojnog pritiska na ostrvo, šaljući borbene avione preko srednje linije Tajvanskog moreuza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu