Vučić iz Praga: Je l' vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju? VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu u Pragu.

Izvor: B92
Podeli
 FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

On je danas imao niz sastanaka sa mnogobrojnim liderima.

"Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energetnti iz celog sveta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom ", rekao je Vučić.

"Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke, i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinuta derogacija norme za zapadni Balkan. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. A valjda je fer da imaju neke evropske zemlje. Pa čekajte, jel vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju", zapitao je Vučić.

Vučić se zahvalio predsedniku Bugarske Radevu i premijeru Grčke Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

"Moram da kažem da sam na drugom panelu dobio informaciju da su svoje nezadovoljstvo izrazili i Orban i Rama. Nije loše što je ta odluka za sada odložena. Mi smo manji potrošač i od Mađarske, Češke i Bugarske, pa bi to sada valjda smetalo, a ovi troše više ruske nafte pa ne smetaju. Nikakve tu želje nije bilo nego da se napakosti Srbiji", kaže on.

"Sa Ursulom fon der Lajen večeras bilateralni sastanak. Dobio sam informacije da će tema razgovora sa Šolcom i Makronom biti Kosovo i Metohija. Razgovarao sam sa mnogo lidera evropskih, i o posetama", dodao je Vučić.

"Niko nas danas nije kritikovao, niko od zvaničnih govornika", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je zatim govorio o sankcijama Rusiji, koje Srbija nije uvela.

"Ja razumem poziciju Evropske unije. Oni su u velikom sukobu sa Ruskom Federacijom, ali zaboravili su na našu situaciju 1999. godine. Većina tu situaciju ne razume i zato to nije tako lako".

Predsedništvo
Predsedništvo

Vučić se osvrnuo i na ovu novu političku zajednicu koju je predložio emanuel Makron.

"Okupili smo se da pokažemo da pripadamo Evropi. To je za nas veoma korisno, idealna prilika da imamo dobre sastanke, da saznamo neke stvari. Video sam šta mnogi počinju da rade u svojim zemljama po pitanju energetske krize. Nama ovo znači, a kad i kako će da se nastavili ili uspori evropski put otom potom", zaključio je Vučić.

Predsedništvo
Predsedništvo

Vučić se nakon obraćanja pozdravio i sa Šarlom Mišelom, predsednikom Evropskog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu