Nezvanično Dodikov SNSD zasad apsolutno vodi

Banjaluka -- Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika apsolutni je pobednik trke za poslanička mesta u Narodnoj skupštini RS.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Andrej Cukic
EPA-EFE Andrej Cukic

Prema nezvaničnim informacijama i prvim projekcijama, imaće više mandata nego partije koje se, bar u ovom trenutku, mogu smatrati sigurnom opozicijom (SDS, PDP i Lista za pravdu i red - Nebojša Vukanović), pišu banjalučke Nezavisne novine.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK), nakon 86,82 odsto obradjenih biračkih mesta za NSRS, SNSD je osvojio 187.106 glasova ili 35,14 odsto.

To znači da bi ova stranka u parlamentu Srpske, uključujući i kompenzacijsku listu, trebalo da ima 29 narodnih poslanika, što je za jedan više nego na prethodnim opštim izborima.

U ovom trenutku, prema još uvek nezvaničnim izbornim rezultatima CIK SNSD ima 26 direktnih mandata, SDS će ostati najuticanija opoziciona stranka, koja zasad, ima 82.351 glas, što im je dovoljno za 13 mandata, što je tri manje u odnosu na rezultat prošlih izbora.

Sa 52.159 osvojena glasa, PDP će, prema istim podacima, imati osam narodnih poslanika, jedan manje u odnosu na pre četiri godine.

Sledi Socijalistička partija bi prema do sada osvojenim glasovima imala šest mandata, Demokratski savez (Demos) pet mandata, a prema dosad dostupnim informacijama po četiri poslanika imaće još četiri političke partije: Ujedinjena Srpska (US), Lista za pravdu i red - Nebojša Vukanović, DNS i koalicija Narodna partija Srpske - Darko Banjac - Pokret uspješna Srpska - Prva SDS.

Nezavisne podsećaju da je kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je cilj imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), a sve radi podrške vitalnom interesu Srpske.

Ona je naglasila da su i rezultati opozicije na izborima ovakvi jer su delom i ignorisali institucije Republike Srpske, te pravo veta, kao i da dve trećine poslanika u NS RS treba da budu sastavljene od odgovornih lica koja razmišljaju o Republici Srpskoj, a ne zato što ih je neko ubedio da tamo budu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu