Cvijanović pobednik; Dodik izgubio?; Izetbegović priznao poraz

Centralna izborna komisija objavila je u noći između nedelje i ponedeljka preliminarne rezultate Opštin izbora u BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Prema nepotpunim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, na Opštim izborima za Predsedništvo BiH pobedu su odneli Željka Cvijanović iz reda srpskog naroda, Denis Bećirović kao predstavnik Bošnjaka i Borjana Krišto predstavnica hrvatskog naroda.

Kako je rekao predsednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović ovi rezulati su zasnovani na 886 obrađenih biračkih mesta u Republici Srpskoj ili 39,7 posto. Važećih listića je bilo 93,3 posto. U Federaciji BiH je obrađeno 1.816 ili 54,73 odsto biračkih mesta.

On je rekao da je Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldmokrata osvojila 121.731 ili 51,65 odsto, na drugom mestu Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke sa osvojenih 86.797 ili 36.83 odsto glasova, a zatim slede Nenad Nešić sa 13.869 ili 5,88 odsto, Vojin Mijatović 10.182 ili 4,92 odsto i Borislav Bijelić koji je osvojio 3.119 ili 1,32 odsto glasova.

Kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović osvojio je 162.053 glasova ili 55,78 odsto, lider SDA Bakir Izetbegović 114.186 glasova ili 39,31 odsto, a Mirsad Hadžikadić iz koalicije Platforma za progre 14.269 ili 4,91 odsto glasova.

Kako je dodao, kandidat za hrvatskog člana Predsedništva Borjana Krišto osvijila je 117.147 ili 51,36 odsto, a Željko Komšić iz Demokratskog fronta 110.928 glasova ili 48,64 odsto.

Borenović:Trivićeva je novi predsednik Srpske

Predsednik PDP Branislav Borenović saopštio je večeras da je kandidat te stranke Jelena Trivić novi predsednik Republike Srpske.

Borenović je rekao da je Trivić dobila podršku od 72,3 odsto prebrojanih glasova, odnosno 461.825 glasova birača.

Prema njegovim rečima, Trivićeva je 11.200 glasova u prednosti u odnosu na kandidata SNSD Milorada Dodika.

"Trivić ima 51,2 odsto, a Dodik 48,7 odsto", saopštio je Borenović nezvanične i nepotpune izborne rezultate PDP-a.

Izetbegović priznao poraz

Prema prvim nepotpunim rezultatima Opštih izbora BiH koje saopštavaju stranke, kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ubedljivo zaostaje za protivkandidatom iz SDP Denisom Bećirovićem.

Izetbegović je, prema istim rezultatima, osvojio 38,59 odsto podrške građana, dok Bećirović, koga je podržalo 10 opozicionih stranaka, ima više od 56 odsto podrške.

U sedištu SDP-a slave pobedu Bećirovića, a deo sarajevskih analitičara smatra da je Izetbegović, kako kažu, "sam sebi odsekao granu" i da je došlo vreme da se povuče iz politike.

Izetbegovićeva SDA, kada je o Parlamentu BiH reč, ostaje najuticajnija stranka prema istim nepotunim izbornim rezulatima koje saopštavaju stranke.

Izetbegović priznaje poraz i kaže da je njegova borba bila protiv 11 stranaka opozicije, čiji je kandidat bio njegov protivkandidat Denis Bećirović.

"Jedanaest stranaka udružilo se protiv mene, SDA ima dobar rezultat kada je reč o Parlamentu BiH", rekao je Izetbegović novinarima.

Upitan da li oseća ličnu odgovornost i kako će se stvari odvijati dalje, Izetbegović kaže:

"Svoj rezultat sam sačuvao kao što sam prošao na prošlim izborima, predsednik sam SDA i ona je daleko najjača stranka u BiH, a da li će doći do nekih previranja unutar stranke to ćemo videti", reka je.

Ističe da SDA nije u padu, već u porastu.

Kako očekivati da pobedite 11 udruženih stranaka, upitao je Izetbegović i dodao da "neće sami sebe zbog toga kažnjavati".

SDA je, ističe, napravila istorijski rezultat na ovim izborima, a sve drugo je problem koalicionog kapaciteta.

Komentarišući nametnutu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, Izetbegović je rekao da je ona ojačala poziciju HDZ, ali da je još nisu detaljno analizirali.

Komšić najavljen kao budući član Predsedništva BiH

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Željko Komšić najavljen je večeras u svojoj Demokratskoj fronti kao aktuelni i budući član Predsedništva BiH.

On je rekao da su rezulati izbora za članove Predsedništva već prilično jasni i izrazio očekivanje da će i DF slediti isti rezultat.

"Ono što smo imali priliku da vidimo u kampanji jeste pozitivna atmosfera, organizovali smo je na način da ne budemo bahati, grubi i prljavi prema političkim protivnicima", rekao je Komšić.

DF je, kazao je, stao iza svoje ideje koju je uspeo i da približi građanima.

"Ono što do sada imamo izgleda dobro, nama je bilo bitno da DF kao stranka ostane u ovom izbornom ciklusu na svim nivoima vlasti", rekao je lider DF i dodao da, ipak, "ne treba trčati pred rudu".

Komšić je komentarisao i nametnutu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH i dodao da je visokom predstavniku rekao da je važno da u tome nema diskriminacije i da nema procenata koji su izazvali opravdano nezadovoljstvo građana BiH.

"Nisam stigao da pročitam, ali mi se čini da je njegova odluka neka vrsta balansa kako bi se izbegle manipulacije sa etničkim opredeljinjima, ali se tiče i ubrzanja procesa oko formiranja vlaste", rekao je Komšić.

Smatra da cela priča o izmenama prestaje, ali je za očekivati, kaže, i dalje prisustvo međunarodne zajednice i prvenstveno odgovornost onih koji će formirati vlast.

O izbornom rezultati protivkandidatkinje iz HDZ BiH Borjane Krišto, koja je osvojila značajno manje glasova, Komšić je rekao da je bilo očekivano i da se pokazalo da čak ni tradicionalni glasači HDZ BiH na ovim izborima nisu glasali za tu stranku, te da smatra da je reč o nekoj vrsti političke osvete.

"Dobrodošli u građansku državu. Svi znamo da to nije tako i da je reč o potezu, sad od koga dirigovanim ne znam, pretpostavljam da je od HDZ ili HNS i da je reč o osveti (Bakiru) Izetbegoviću", rekao je Komšić.

Šta god da je bilo, kaže Komšić, i ako je to tačno HDZ je izgubio svaki argument da bilo kome prigovora na račun legitimiteta izbora.

Dodik pratio rezultate

Lider SNSD i kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik objavio je na Tviteru da, na osnovu 5.000 prebrojanih glasova, ima prednost u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić iz PDP-a na današnjim izborima.

Dodik je na Tviteru naveo i da kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović vodi u trci za srpskog člana Predsedništva BIH.

"Na 5.000 prebrojanih prednost u moju korist je 2.200 glasova. Željka Cvijanović vodi više od 8.000 glasova", napisao je Dodik.

On je objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako prati rezultate glasanja.

CIK: Izlaznost na izborima u BiH 50 odsto

Na Opštim izborima u BiH izlaznost iznosi 50 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK).

Predsednik CIK Suad Arnautović napomenuo je da nedostaju brojevi sa birackih mesta koja još nisu zatvorena.

On je podsetio da je 2018. godine odziv na izborima u BiH bio 54,02 odsto.

U Federaciji BiH na današnjim izborima je glasalo 48 odsto birača, u Republici Srpskoj 53 odsto, a u Distriktu Brcko 44 odsto.

U toku izbornog dana zabeležena su 52 incidenta na biralištima, od toga 26 u FBiH, 21 u RS i pet u Distriktu Brčko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu