"Putin je naredio povlačenje": Upotrebiće nuklearno oružje?

Institut za proučavanje rata, američki istraživački centar, saopštio je da ruska vojska gotovo sigurno ne može da deluje na nuklearnom bojnom polju.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA/YURI KOCHETKOV
EPA/YURI KOCHETKOV

"Haotično gomilanje iscrpljenih vojnika, na brzinu mobilisanih rezervista, regruta i plaćenika koji trenutno čine ruske kopnene snage ne bi moglo da funkcioniše u nuklearnom okruženju“, rekli su analitičari ISV, prenosi Rojters.

Sve oblasti pokrivene ruskim taktičkim nuklearnim oružjem bile bi neprohodne za Ruse, što bi verovatno sprečilo rusko napredovanje.

Uspesi Ukrajine na bojnom polju razbesneli su Putinove saveznike, poput Ramzana Kadirova, lidera ruskog južnog regiona Čečenije, koji je rekao da veruje da Moskva treba da preduzme "drastičnije mere", uključujući "upotrebu nuklearnog oružja niskog učinka“.

"Putin je gotovo sigurno naredio povlačenje sa Limana"

Drugi najviši zvaničnici, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, sugerisali su da će Rusija možda morati da pribegne nuklearnom oružju.

Povlačenje Rusije sa Limana ukazuje da Putin daje prioritet okupiranim teritorijama na jugu Ukrajine, navodi dalje ISV. Odluka da se ne pojačaju ranjive linije fronta Kupjansk ili Liman je gotovo sigurno bila Putinova, a ne vojna komanda, navodi se u saopštenju. "Putinu je mnogo više stalo do držanja strateškog terena Hersonske i Zaporoške oblasti nego do Luganska", kaže ISV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu