Francuski skandal na sednici SB UN: Ućutkivali predstavnika Gasproma - "izgubio živce"

Francuska, koja predsedava Savetom bezbednosti UN, napravila je skandal na sednici o "Severnim tokovima".

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews
Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Naime, na sednici nije dozvolila zvaničnom predstavniku kompanije „Gasprom“ Sergeju Kuprijanovu da se obrati na kraju sa komentarom, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri organizaciji Dmitrij Poljanski na Telegramu.

"Kraj sednice pomutio je skandal u koji je umešan predsedavajući sastankom, stalni predstavnik Francuske Nikola de Rivera. Pošto je, očigledno, izgubio živce zbog neubedljivih kritika zapadnog tabora u vezi naših pristupa, kršeći sve norme i prakse Saveta bezbednosti, on nije dozvolio portparolu "Gasproma" Sergeju Kuprijanovu, koji je bio pozvan na događaj kao izvestilac, (posebno mu se zahvaljujem na učešću i veoma korisnom izlaganju) da odgovori na nekorektne optužbe na račun te kompanije", napisao je Poljanski na Telegramu.

Po njegovim rečima, francusko predstavništvo se takvim nastupom potpuno raskrinkalo, "jer je ranije u svim fazama poziv na dijalog i uzimanje u obzir tuđeg mišljenja bili zaštitni znak Francuza u SB UN".

"A kad je došlo do suštine, sve se svelo na banalan pokušaj da se ućutka govornik", ocenio je Poljanski.

Po njegovim rečima, protivnici Rusije na sednici nisu očekivali da će Moskva, umesto da nekoga optuži, „izneti očigledne i neosporne činjenice i da će zamoliti da 'uključe mozak' i logično rasuđuju“. "Zato su izgledali bledo i zbunjeno. Sednica je bila korisna u smislu promocije naših pristupa i objektivne informacije, ali nema nikakve sumnje u to da će zapadne članice Saveta, koje odavno žive u svetu koji ne priznaje istinu, gde nije važno šta se dešava, nego kako to prikazuju i interpretiraju zapadni mediji, učiniti sve da zapetljaju pravičnu i nepristrasnu istragu incidenata sa "Severnim tokom 1" i "Severnim tokom 2" i da proguraju apsurdnu logiku o tome da iza tih sabotaža stoji Rusija. O tome ne treba da imamo nikakve iluzije", zaključio je Poljanski.

Savet bezbednosti UN u petak je, na inicijativu Rusije, održao sastanak o situaciji sa terorističkim napadima na kracima gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Iako je Kuprijanov održao govor, na kraju sednice želeo je da iznese komentare na prethodna izlaganja. Međutim, predsednik Saveta bezbednosti, stalni predstavnik Francuske Nikola de Rivera nije mu to dozvolio.

U ponedeljak su se dogodile eksplozije na dva ruska gasovoda „Severni tok“ kojima se izvozi gas u Evropu. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj sabotaži. Kremlj je ove incidente nazvao "diverzijom bez presedana i činom međunarodnog terorizma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu