Bajdene, odgovori

Američki predsednik Džozef Bajden dužan je da odgovori na pitanja da li su SAD realizovale svoju pretnju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL
EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL

I to da će se rešiti Severnog toka i da li je Vašington umešan u najnovije kvarove na cevovodima sistema Severni tok, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Predsednik SAD Džozef Bajden dužan je da odgovori na pitanje da li su SAD 25. i 26. septembra realizovale tu svoju pretnju s obzirom na to da su se na tri trase Severnog toka i Severnog toka 2 dogodili vanredni događaji koji se preliminarno kvalifikuju kao napukline gasovoda uz pretpostavke da su nastale usled eksplozija", navela je Zaharova na svom kanalu na Telegramu uz snimak Bajdenovog nastupa početkom februara kada je izgovorio ovo upozorenje.

"Ako Rusija napadne Ukrajinu, ako tenkovi i vojnici pređu granicu Ukrajine, onda više neće biti Severnog toka. Završićemo s njim. Obećavam vam, mi to možemo", rekao je američki predsednik, prenosi portal Sputnjik.

Zaharova je istakla da je Bajdenova izjava o nameri potkrepljena obećanjem.

"Trebalo bi da se snosi odgovornost za izgovorene reči. Neshvatanje onoga što je izgovoreno ne oslobađa odgovornosti. Evropa mora da zna istinu", zaključila je Zaharova.

Ranije danas, na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su, kako je rekao, glupe tvrdnje da Rusija stoji iza navodne sabotaže na gasovodu Severni tok i istakao da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džozef Bajden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo osloboditi Severnog toka 2, iako Moskva pamti te reči.

Peskov je rekao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 mora da bude istražen i da "u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo", ali da do sada, kako je rekao "vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu