Ruse "brišu" ako odbiju da glasaju?

Danas, četvrti dan zaredom, u Ukrajini se održavaju referendumi o pripajanju četiri regiona Rusiji.

Izvor: index.hr
Podeli
 EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

SAD su upozorile na "katastrofalne posledice" ako Moskva upotrebi nuklearno oružje.

Zvaničnici iz oblasti Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja nose glasačke kutije od vrata do vrata, u pratnji pripadnika bezbednosnih službi, rekao je regionalni guverner Luganska.

"I to je tajno glasanje"

Serhij Hajdaj je rekao da se "imena stanovnika brišu sa spiska ako odbiju da glasaju ili ako glasaju nepropisno. Žena ide ulicom i mikrofonom poziva stanovnike da se odazovu na referendum“, dodao je on.

"Predstavnici okupatorskih snaga idu od vrata do vrata sa glasačkim kutijama. I to je tajno glasanje?" pitao se Hajdaj.
Rusi žele da pripoje oko 15 odsto Ukrajine

U prva tri dana najveću izlaznost prijavila je izborna komisija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), gde je glasalo 77,12 odsto upisanih birača, izjavio je predsednik Centralne izborne komisije DNR Vladimir Visocki.

Ruske snage u velikoj meri kontrolišu teritoriju četiri regiona koji predstavljaju oko 15 odsto Ukrajine, ili otprilike veličine Portugala, dok je Krim, pripojen 2014, veličine Belgije. Ruski parlament – Duma – mogao bi da formalizuje aneksiju u narednih nekoliko dana.

SAD: Rusi će pretrpeti katastrofalne posledice ako upotrebe nuklearno oružje

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost rekao je da "Sjedinjene Države nikada neće priznati pretenzije Rusije na ukrajinske teritorije koje su joj prethodno pripojile”.

On je takođe zapretio da će Rusiju zadesiti "katastrofalne posledice" ako upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine. Prema njegovim rečima, "SAD će odgovoriti odlučno” ako Rusija pređe tu "crvenu liniju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu