Zelenski uplašen? "Ne blefira"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da veruje da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Putin je ranije rekao da će Rusija upotrebiti "sva sredstva koja su nam dostupna" da odbrani rusku teritoriju.

"Vidite, možda je juče bio blef. Sada bi to mogla biti stvarnost", rekao je Zelenski.

Sam Putin je u sredu rekao da "ne blefira" kada je upozorio da će Rusija razmisliti o odbrani svoje zemlje "različitim oružjem za uništavanje".

To zemljište bi uskoro moglo da obuhvati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, kao i regione Zaporožje i Herson, gde se trenutno održavaju referendumi o pridruživanju Ruskoj Federaciji.

Zapadni lideri veruju Putinu na reč.

"Kada ljudi kažu da to nije blef, morate ih shvatiti ozbiljno", rekao je u subotu visoki diplomata EU Žozep Borel.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je ranije u nedelju da je Vašington rekao Moskvi da će "svaka upotreba nuklearnog oružja imati katastrofalne posledice po Rusiju".

Zelenski je takođe rekao da Ukrajina smatra rusku okupaciju nuklearke Zaporožje "nuklearnom ucenom", uprkos tome što su ukrajinske snage više puta granatirale postrojenje poslednjih meseci. Ukrajinske snage su prošle nedelje ponovo bombardovale fabriku u pokušaju da "stvore pretnju katastrofe koju je prouzrokovao čovek", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu