Đukanoviću vraćeno; "Imamo većinu za smenu"

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović vratila je crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću zahtev da se održi vanredna sednica parlamenta.

Izvor: Vijesti
Podeli
Deposit/Xload
Deposit/Xload

Na sednici bi trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini, saznaje portal RTCG nezvanično nakon kolegijuma predsednice parlamenta. Razlog - zahtev nije bio pravno uredan.

U obrazloženju se navodi kako je napravljena proceduralna greška, jer predsednik Crne Gore nije dostavio Predlog odluke o kojoj bi trebalo da se glasa, piše RTCG.

Milo Đukanović je u utorak podneo predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore, navodeći da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav nove vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

On je saopštio da je, koristeći ustavnu mogućnost, podneo i zahtev za sazivanje vanredne sednice parlamenta, na čijem će dnevnom redu biti predlog za skraćenje mandata Skupštine.

DF: Imamo većinu

Skupština Crne Gore ima većinu za smenu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i to treba da uradi, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

"Aktuelna situacija oko rušenja ustavnog poretka od strane predsednika Crne Gore Mila Đukanovića je veoma jednostavna. U situaciji kada je predsednik države, ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima. Skupština Crne Gore ima većinu za smenu Đukanovića i to treba da uradi. Njoj je Ustav dao to pravo i sve izmišljene proceduralne prepreke da ne može - u stvari su njegova zaštita", ističe se u saopštenju DF.

Iz tog političkog saveza su dodali da "čitava Crna vidi da on neće da prihvati zahtev parlamentarne većine i predloži njihovog mandatara, a dužan je to da učini, već želi da nasilno raspusti Skupštinu, iako nema pravo na to".

"U tim uslovima, nasilje predsednika Crne Gore treba Skupština da zaustavi njegovom smenom i raspisivanjem predsedničkih izbora. Inače, Vlada, u tehničkom mandatu, ima puni kapacitet da do izbora nove sprovede sve odluke Skupštine. U zaštiti države izbor je lak. Nema nijedne sumnje, nijednog argumenta koji demantuje da je predsednik Crne Gore drastično prekršio Ustav. Zgazio ga je pred očima cele cele Crne Gore, i rekao u sebi: "Za mene Ustav ne važi, jer ja sam Ustav". To može da vidi i učenik osnovne škole. Za to ne treba Ustavni sud da bi se utvrdilo, dovoljno je samo zastupati istinu i biti čistog obraza. Zašto je predsednik prekršio Ustav? Zato što nije radio ono što Ustav traži, nego ono što on želi", poručili su iz DF.

Oni su naveli da nije slučajno u Ustavu zapisano da predsednik u postupku predlaganja mandatara "razgovara sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini".

"Sa svim predstavnicima, ne samo sa nekim i to je imperativna norma. To znači da mora, ne da može. Mora. Da li je predsednik to uradio? Ne. On je pozvao na razgovore jedne, a ne druge. Pozvao je neke, a ne sve političke partije. Time je ne samo prekršio Ustav i radio ono što ne sme, već je time uskratio pravo jednim partijama da daju svoje mišljenje o mandataru, a drugima to pravo omogućio. Tako je prekršio i drugo načelo ravnopravnosti svih pred Ustavom", piše u saopštenju.

Iz DF su naveli da je predsjednik Crne Gore "svojom samovoljom, pozvao čak i predstavnika partije koja nema poslanike u Skupštini, razgovarao sa Liberalnom partijom koja ima jednog poslanika, dok, primera radi, nije pozvao predstavnika Demosa koji ima, takođe, jednog poslanika i čiji je predsjednik kandidat za mandatara".

"On je birao koga će pozvati, a nije pozivao one koje mora pozvati i zato je tim činom drastično prekršio najviši pravni akt svoje zemlje. Neka neko ustane i kaže da ovo što je uradio predsednik Crne Gore po Ustavu i mi smo spremni da se povučemo i kažemo: "Izvinite, nismo videli da to što kažete piše negde u našem pravu". Zbog toga je ovaj nečuveni pokušaj službene podele naroda na one koji su omiljeni predsedniku i one sa kojima predsednik ne želi da razgovara urađen sa svešću da se time krši prvi princip demokratije, da svi građani imaju ista prava, što je ne samo kršenje Ustava, nego i krivično djelo povrede službene dužnosti kojim se funkcija zloupotrebljava da bi se jednima donijela korist, a drugima šteta", poručili su iz DF.

Naveli su i da su "ovim činom i ovakvom samovoljom korist dobili oni koje žele da nasilno spreče većinu da konstituiše vlast, a štetu su pretrpjeli oni kojima je uskraćeno pravo zagarantovano Ustavom".

"Dakle, predsednik je funkciju zloupotrebio za vlastiti interes i korist svoje politike, a protiv CG i njenih građana, kršeći Ustav i zakone CG. To je zabranjeno i kažnjivo. Zna to i sam predsednik, i bilo bi prirodno i moralno, dok teku ovi procesi utvrđivanja njegove odgovornosti, da podnese ostavku i dâ pravo institucijama da bez uticaja i pritiska sagledaju sve ove nesporne činjenice i donesu zakonitu odluku", zaključuje se u saopštenju DF.

Poslanici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Ujedinje i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a potpisali su Predlog za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povredio Ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu